Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zpracování číslicových signálů (ZČS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZČS - Zpracování číslicových signálů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Rozumět číslicovému zpracování signálů a používaným algoritmům.Učební výstupy jsou stanoveny tak, aby studenti byli schopni identifikovat, aplikovat a řešit úlohy z oblasti zpracováníčíslicových signálů.

Osnova

Přednášky:1. Motivace – výhody a nevýhody DSP systémů oproti analogovému zpracování signálů. Typický DSP systém.2. Základní operace se signály, základní bloky DSP systémů.3. Fourierovy řady, Fourierova transformace.4. DFT, vztah mezi DFT a koeficienty Four. řady. FFT. DCT jako speciální případ DFT. 5. z-transformace, zpětná z-transformace pomocí tabulky a rekurzivním algoritmem.6. Číslicová korelace, autokorelace, konvoluce – význam, vzájemná souvislost, souvislost s DFT.7. Pojem filtr a filtrace ve frekvenční oblasti. Filtrace v časové oblasti.8. Vzorkování – Shannon-Kotělnikův teorém, aliasing, leakage. Rekonstrukce signálu pomocí ideální dolní propusti– sinc. Spektrum vzorkovaného signálu, periodicita spektra.9. Filtry, lineární filtrace – linearita, kauzalita, časová invariantnost, stabilita; realizační struktury – přímá,kanonická, paralelní, kaskádní; popis lineárních filtrů, převod mezi diferenční rovnicí, přenosovou funkcí, impulzníodezvou a blokovým schematem. Zpětná vazba.10. Filtry IIR – návrh pomocí normované dolní propusti. Realizační struktury IIR filtrů a srovnání s analogovýmifiltry.11. Filtry FIR – návrh pomocí metody oken, frekvenčního vzorkování a optimalizační metodou. Realizační strukturyFIR filtrů. Srovnání s IIR.12. Druhy A/D a D/A převodníků. Kvantování, reprezentace čísel v pevné a pohyblivé řádové čárce. Kvantizační jevyv digitálních systémech.13. Adaptivní filtrace, systémy s proměnnou periodou vzorkování.14. Základy analýzy a zpracování vícerozměrných signálů.Cvičení:1. Základní operace se signály.2. Fourierovy řady.3. Fourierova transformace.4. Diskrétní Frourierova transformace a diskrétní kosinusová transformace.5. z-transformace.6. Korelace, autokorelace, konvoluce.7. Filtrace ve frekvenční a časové oblasti.8. Vzorkování signálu; Aliasing a Leakage. Rekonstrukce signálu.9. Návrh filtrů IIR.10. Návrh filtrů FIR.11. Realizační struktury filtrů.12. Dvourozměrná filtrace.Laboratorní cvičení1. Zpracování obecného řečového signálu.2. Realizace filtru na DSP procesoru.ProjektAproximace signálu Fourierovou řadou, Fourierova transformace

Literatura

Vratislav Davídek, Miloš Laipert, Miroslav Vlček. [i]Analogové a číslicové filtry.[/i] 2. vyd. Nakladatelství ČVUT,Praha, 2006 dotisk. ISBN 80-01-03026-1 (brož.)

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Jan Skapa, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jan Skapa, Ph.D.Ing. Jaromír Továrek