Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zpracování dat v GIS (ZDGIS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZDGIS - Zpracování dat v GIS, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s metodami a postupy zpracování dat v GIS, především analýzami dat. Vedle získánípřehledu je student schopen prakticky navrhnout a realizovat vhodné postupy, kriticky posoudit jednotlivé alternativyřešení.

Osnova

1) Abstrakce, modely a modelování. Údržba a analýzy grafických dat. 2) Geometrická transformace. Skládání, mozaikování, editace grafických dat. 3) Generalizace, generalizace linií, kontrola topologie. 4) Údržba a analýzy atributových dat. 5) Geokódování a adresace. 6) Operace výběru. Klasifikace. 7) Výpočtové funkce. Mapová algebra. 8) Překryvné operace, logické překryvy, kvantifikace velikosti překryvu. Překrývání geoprvků různých dimenzí. 9) Multikriteriální rozhodování. Víceúčelové ocenění. 10) Analýzy okolí. Vyhledávání, body a linie v polygonech, výpočtové a klasifikační funkce s využitím okolí. 11) Topografické funkce. Thiessenovy polygony. Interpolační a aproximační metody. 12) Analýza spojitosti. Měření spojitých objektů. 13) Síťové funkce, funkce šíření. 14) Analýza viditelnosti. 15) Prostorové operátory v SQL. 16) Neurčitost v GIS. 17) Šíření chyb.

Literatura

Horák, J.: Zpracování dat v GIS, skripta, VŠB-TU Ostrava 2011. 240 stran.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jiří Horák, Dr.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Horák, Dr.Ing. Michal Kačmařík, Ph.D.Ing. Kateřina Růžičková, Ph.D.