Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zděné konstrukce (Bc.) (ZdK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZdK - Zděné konstrukce (Bc.), Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student získá po absolvování předmětu dovednosti a znalosti v následujících oblastech:- základní znalosti potřebné pro návrh a posouzení zděných konstrukcí podle evropských norem;- poruchy zděných konstrukcí, možnosti sanace.

Osnova

1. Statická analýza zděných konstrukcí. Statické schéma jednopodlažních hal a vícepodlažních objektů. Volba konstrukčníhosystému.2. Výpočetní modely zděných konstrukcí. Způsoby modelování, homogenizace zdiva.3. Zjednodušené metody pro navrhování zděných konstrukcí. Ztužení a stabilita budov.4. Mezní stav únosnosti nevyztuženého zdiva (tlak, soustředěný tlak).5. Mezní stav únosnosti nevyztuženého zdiva (smyk, ohyb). Vzpěrná výška prvku.6. Stěny namáhané zatížením kolmým na jejich rovinu. Přibližné metody výpočtu.7. Mezní stavy použitelnosti zděných konstrukcí pozemních staveb. Provádění zděných konstrukcí.8. Konstrukční zásady pro zděné konstrukce. Ztužující prvky a věnce. Dilatační úseky.9. Zděné klenby, statické řešení, navrhování, konstrukční zásady.10. Vodorovné konstrukce z cihelných tvarovek. Stěnové keramické dílce.11. Vyztužené a předpjaté zdivo.12. Inženýrské a mostní zděné konstrukce.13. Poruchy zděných konstrukcí. Trhliny – charakteristika trhlin, sanace. Vlhkost – příčiny vzniku, sanace.14. Zpevňování a zesilování nosných stěn, pilířů, sloupů. Zesílení sloupů a pilířů (metody), výměna sloupů a pilířů.

Literatura

1. ČSN EN 1996-1-1 Eurokód 6: Navrhování zděných konstrukcí - Část 1-1: Obecná pravidla pro vyztužené a nevyztuženézděné konstrukce. ČNI, 2007.

Požadavky

Předmět nemá žádné korekvizity.

Garant

prof. Ing. Radim Čajka, CSc.

Vyučující

Ing. Pavlína Matečková, Ph.D.Ing. Lucie Mynarzová, Ph.D.