Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy dobývání ložisek (ZDL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZDL - Základy dobývání ložisek, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student se naučí klasifikovat základní typy organizačních struktur Základů dobývání ložisek a identifikovat jejichsilné a slabé stránky.Cílem je definovat a reproduktovat fakta, interpretovat poznané informace v nových situacícha navzájem je srovnávat.magistři:Následně se studenti naučí analyzovat informace, vzájemně je propojovat, seřazovat dle důležitostí a využívatpři experimentech a syntéze s cílem konkrétního doporučení.

Osnova

Osnova rozvrhových jednotek Přednáška:1. Problematika hlubinného a lomového dobývání užitkových surovin.2. Základní pojmy z oblasti dobývání ložisek.3. Možné způsoby otvírky a přípravy ložiska.4. Způsoby dobývání uhelných ložisek.5. Způsoby dobývání rudných a nerudních ložisek.6. Doprava na lomech a v dolech.7. Výsypkové a odvalové hospodářství.8. Zahlazení následků hornické činnosti, sanace a rekultivace terénů.Cvičení:V průběhu semestru procházejí posluchačů několika formami cvičení. Cílem cvičení je prohloubení poznatků z přednáškové činnosti. Formy cvičení jsou laboratorní (laboratoře geomechaniky), výpočetní a praktické poznáním provozu hlubinného dolu resp. štěrkovny, pískovny, kamenolomu. Výpočetní forma cvičení bude zaměřena na:- stanovení skrývkového součinitele na ložiskách, jakožto hlavní technicko-ekonomický ukazatel podmínek využitelnosti ložiska při projekci,- stanovení výkonnosti dobývací, dopravní a zakládací technologie na lomech,- určení směrného čísla příprav,- výpočet únosnosti výztuže,- výpočet zásob ložiska.

Literatura

GRYGÁREK,J., KRYL,V., PETROŠ,V., HUDEČEK,V..: Základy hornictví, skripta IHI VŠB – TU Ostrava, Ostrava 2004,ISBN80-7078-693-2, 216 s.KRYL,V. a kol.: Povrchové dobývání ložisek, skripta ES VŠB – TU Ostrava, Ostrava, 1997,ISBN 80-7078-396-6 , 282 s.VAVRO,M., DIRNER,V., LÁT,J., PETROŠ,V.: Technologie hlubinného dobývání, ES VŠB – TU, 1993SCHELLONG,L.,ŠEVČÍK,A.:Technologie a technická zařízení dobývání v porubech hlubinných dolů. Skripta VŠB-TU Ostrava2008, 131 s., ISBN 978-80-248-1687-6

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Vlastimil Hudeček, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Vlastimil Hudeček, CSc.Ing. Martin Hummel, Ph.D.Ing. Josef Chovanec, Ph.D.Ing. Miroslav Seidl, Ph.D.Ing. Jindřich Šancer, Ph.D.Ing. Petr Urban, Ph.D.Ing. Václav Zubíček, Ph.D.doc. Ing. Petr Žůrek, CSc.