Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy degradačních procesů (ZDPn)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZDPn - Základy degradačních procesů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s problémy degradace konstrukčních materiálů. Předmět poskytne studentům základníinformace o výrobní a provozní degradaci konstrukčních materiálů. Studenti se naučí pohlížet na materiál jako chemickya strukturně heterogenní systém, jehož stavy mohou být výrazně ovlivněny provozními podmínkami. Studenti měli bybýt schopni posoudit vliv technologických i provozních podmínek na změny vlastnosti materiálů součástí a konstrukcí.

Osnova

1. Úvodní přednáška., Výrobní a provozní degradace. Mezní stavy materiálů. Poškození hlavních skupin materiálů.2. Výrobní degradace, metalurgie, chemické a strukturní heterogenity, nečistoty, segregace. Degradace svarovýchspojů.3. Napětí a deformace. Tvárné, vysokoenergetické lomy, poškození při plastické deformaci, porušení při přetížení,4. Křehké lomy, principy lomové mechaniky, nízkoenergetické lomy, vlivy složení a struktury materiálu5. Únavové porušení, cyklická napětí. Iniciace a šíření trhlin, křivky životnosti (S-N). Metody zkoušení.6. Faktory ovlivňující únavovou životnost, vruby, stavy povrchu a prostředí. Predikce životnosti, řešení vybranýchúloh7. Obecné základy tečení (creepu) materiálů. Vlivy napětí a teploty. Hlavní mechanismy poškození při tečení.8. Metody zkoušení a extrapolace dat při tečení. Larson-Milerův parametr, odhady životnosti, Žárupevné slitiny9. Úvod do elektrochemické koroze, anodické a katodické reakce, diagramy E-pH, Faradayův zákon, rychlosti koroze,pasivita kovů, lokální druhy koroze,10. Oxidace za vyšších teplot v plynech, působení vodíku, způsoby ochrany proti korozi, žáruvzdorné oceli a slitiny.Korozní praskání a vodíkové zkřehnutí.11. Základy opotřebení povrchů, adhezivní, abrazivní a erozivní opotřebení, hlavní parametry, možnosti zkoušení12. Poškození povrchu při kavitaci, kontaktní únavě a třecí korozi (frettingu). Hlavní faktory a způsoby ochrany.13. Radiační poškození, interakce záření s materiálem, radiační zpevnění a zkřehnutí materiálů. Fotodegradace polymerů.14. Kombinované účinky určitých degradačních procesů. Úvod do analýzy poškození. Příklady z praxe. Monitorování

Literatura

[1] Koutský J., Degradační procesy a predikce životnosti. ZU Plzeň, 1995, 167 s.[2] Strnadel B., Řešené příklady a technické úlohy z materiálového inženýrství.Ostravské tiskárny, 1998, 334 s.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Stanislav Lasek, Ph.D.