Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy elektroniky (ZEL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZEL - Základy elektroniky, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Rozumět základním elektronických obvodům a jejich funkci.Učební výstupy jsou stanoveny tak, aby studenti byli schopni identifikovat, aplikovat a řešit úlohy z oblasti základníchelektronických obvodů.

Osnova

Přednášky:Základní pojmy. Napětí, proud, výkon, práce, Ohmův zákon, Kirchhoffovy zákony. Zdroj napětí a proudu. Metody řešeníelektrických obvodů. Signály.Vlastnosti a použití pasivních R, L, C prvků. Jednobrany, jejich impedance a admitance. Rezonanční obvody.Dvojbrany. Obvodové funkce, frekvenční, přechodové a impulsní charakteristiky. Řízené zdroje a modely elektronickýchobvodů.Základní pasivní RC, RL a RLC dvojbrany, jejich charakteristiky a aplikace. Polovodičové diody a tyristory. Charakteristiky a parametry, obvodové modely. Usměrňovače, spínače, omezovače aparametrické stabilizátory.Tranzistory. Charakteristiky a parametry bipolárních a unipolárních tranzistorů, nastavení pracovního bodu, obvodovémodely. Princip zpětné vazby a její vliv na vlastnosti elektronických obvodů.Základní zapojení tranzistorů. Zesilovače, oscilátory a spínací obvody.Operační zesilovače. Princip a vlastnosti, základní zapojení. Aplikace operačních zesilovačů. Zesilovače, filtry, komparátory a generátory.Stabilizátory napětí a proudu. Vlastnosti, realizace pomocí diskrétních prvků a integrovaných obvodů.Impulsní zdroje. Principy a vlastnosti D/A a A/D převodníků.Optoelektronické prvky.Principy a vlastnosti. Cvičení:1. Bezpečnost práce v laboratoři, laboratorní řád, podmínky udělení zápočtu. Zadání projektů P1 a P2.2. Návrh RC a RL obvodů (integrační a derivační články). Frekvenční a přechodová charakteristika. 3. Test znalostí.Laboratoře:1. Návrh a měření vlastností děličů napětí a proudu.2. Měření vlastností sériového a paralelního rezonančního obvodu.3. Měření charakteristik integračního a derivačního článku.4. Měření VA charakteristik polovodičových diod.5. Měření VA charakteristik a parametrů bipolárních a unipolárních tranzistorů.6. Měření Měření parametrů tranzistorového stejnosměrného zesilovače a spínače.7. Měření vlastností tranzistorového střídavého zesilovače. 8. Návrh a měření parametrů zesilovacích stupňů s operačními zesilovači.9. Měření parametrů a charakteristik parametrického stabilizátoru napětí. 10. Realizace a ověření funkčnosti zapojení projektu P1.11: Realizace a ověření funkčnosti zapojení projektu P2.

Literatura

Vobecký,J.,Záhlava, V. :Elektronika, součástky a obvody, principy a příklady.Grada Publishing Praha 2001, ISBN 80-7169-884-9 BRANDŠTETTER, Pavel, et al. Elektronika - prvky elektronických obvodů. Vyd. 1. Ostrava : Ediční středisko VŠB-TUO,2007. 142 s. ISBN 978-80-248-1481-0 .VEDRAL, Josef, FISCHER, Jan. Elektronické obvody pro měřicí techniku. Praha :Vydavatelství ČVUT, 1999. 340 s. ISBN80-01-01950-0 .

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Zdeněk Tesař

Vyučující

Ing. Lukáš CábDr. Ing. Libor GajdošíkIng. David HrubýIng. Jakub JarošIng. Václav Kolář, Ph.D.Ing. Jan NedomaIng. Radek Novák, Ph.D.Ing. Jan OtýpkaIng. Jiří PavlovskýIng. Iva Petříková, Ph.D.Ing. Václav Sládeček, Ph.D.Ing. Radek ŠulákIng. Zdeněk TesařBc. Zdeněk UrbanIng. Tomáš VernerIng. Karel WitasIng. Stanislav Zajaczek, Ph.D.