Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy elektrotechniky v letectví 3 (ZELT 3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZELT 3 - Základy elektrotechniky v letectví 3, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je aby student získal přehled o základních principech elektrotechniky v rozsahu potřebném pro absolventaStrojní fakulty s leteckým zaměřením, který se s nimi bude setkávat jako uživatel. Osvojit si znalosti o souvislostechelektrických prvků a jejich využití v systémech letadla a elektronickou částí zařízení na kterých bude pozdějipracovat.Dále je cílem osvojit si, jak a kde získané vědomosti později doplňovat (literatura, normy, internet ...)

Osnova

1. Číselné soustavy - Číselné soustavy - dvojková, osmičková a hexadecimální, předvedení převodu mezidesítkovou a dvojkovou, osmičkovou a hexadecimální soustavou a naopak. 2. Převod dat - Analogové údaje, číslicové údaje , činnost a použití analogově číslicových a číslicově analogovýchpřevodníků, vstupy a výstupy, omezení různých typů převodníků. 3. Sběrnice údajů - Činnost sběrnic údajů v letadlových systémech, sběrnice ARINC a další - technických podmínkyčinnosti.4. Logické obvody - Znalost běžných symbolů logického obvodu, tabulek a ekvivalentních obvodů, aplikace použitév letadlových systémech, schematické diagramy, výklad logických schémat,příklady aplikací v řídících obvodech.v letectví.5. Základní struktura počítače využívané v letectví.6. Mikroprocesory aplikace v řízení, srovnání s PC a PLC, využití v letectví.7. Integrované obvody využívané v letectví8. Optická vlákna využívané v letectví9. Detektory a přijímače využívané v letectví10. Elektronické zobrazovací prvky - využívané v letectví, zobrazení dat, glass cockpit.

Literatura

[1] Rudolf Volner: Digitální technologie – elektronické přístrojové systémy, Ostrava 2007.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. František Martinec, CSc.

Vyučující

doc. Ing. František Martinec, CSc.