Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy elektroniky v letectví (ZEN I)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZEN I - Základy elektroniky v letectví, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je aby student získal přehled o základních principech elektroniky v rozsahu potřebném pro absolventaStrojní fakulty, zaměření letecké, který se s nimi bude setkávat jako uživatel. Osvojit si znalosti o souvislostechmezi systémy letadla a elektronickou částí zařízení na kterých bude později pracovat.Dále je cílem osvojit si, jak a kde získané vědomosti později doplňovat (literatura, normy, internet ...)

Osnova

1.Opakování základních vlastností polovodičových prvků, diody, tranzistory, základy integrovaných obvodů. Usměrňovače - druhy používaných usměrňovačů, zdvojovače a násobiče napětí. 2. Filtrace usměrněného napětí, stabilizace napětí, druhy stabilizátorů, spínané zdroje a stabilizátory. 3. Zesilovače. Výkonové zesilovače a předzesilovače - druhy a použití. 4. Operační zesilovače - popis, struktura, základní zapojení, aplikace. 5. Základy logických obvodů - kombinační logické obvody, příklady aplikací v řídících obvodech. 6. Základy logických obvodů - sekvenční logické obvody. 7. Mikroprocesory, jednočipové mikropočítače - technologie,. 8. AD a DA převodníky, druhy, vlastnosti, použití. Galvanické oddělení signálů. 9. Výkonové polovodičové spínací prvky, IGBT, IGCT, GTO, provozní vlastnosti a použití. 10. Výkonová elektronika: Pulsní měniče, zvyšování a snižování napětí, principy, zapojení, vlastnosti, aplikace.Střídavý spínač, napěťové a proudové střídače, principy, zapoj., vlastnosti, aplikace. 11. Měniče kmitočtu, druhy, principy, vlastnosti, zapojení , aplikace. 12. Záložní zdroje, druhy, uspořádání, použití. 13. Konstrukce elektronických zařízení, plošné spoje. 14. Technická kybernetika :Servomechanismy, regulované systémy s otevřenou a uzavřenou smyčkou. 15. Elektronické měření:Základné metody měření elektrických a neelektrických veličin na palubě letounu, analogovéa digitální převodníky. 16. Zpětné negativní působení polovodičových měničů na napájecí síť. Požadavky na EMC.

Literatura

[1] Rudolf Volner: Letecká rádiotechnika – základy elektroniky pro piloty, ČVUT, VŠB TUO Praha 2007.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. František Martinec, CSc.

Vyučující

doc. Ing. František Martinec, CSc.Ing. Jiří Procházkadoc. Ing. Vladimír Smrž, Ph.D.Ing. Jakub Vítek