Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy fyziky (ZF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZF - Základy fyziky, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět má za stěžejní cíl obnovení a doplnění základních poznatků SŠ fyziky. Tyto poznatky jsou v ucelené forměprezentovány studentům různých typů škol za účelem dosažení srovnatelné úrovně vědomostí při přechodu ze středoškolskéhona vysokoškolské studium.Znalosti: Zopakovaní základních poznatků SŠ fyziky, základní fyzikální zákony.Dovednosti: Zvládnutí matematického aparátu potřebného pro bakalářskou fyziku, řešení jednoduchých úloh a diskusevýsledků řešení.

Osnova

1. MĚŘICÍ JEDNOTKY SOUSTAVY SI 2. MECHANIKA Kinematika dynamika hmotného bodu a tuhého tělesa, přímočarý pohyb rovnoměrný a rovnoměrně zrychlený, rovnoměrnýpohyb po kružnici. Newtonovy pohybové zákony, mechanická práce, energie, výkon a účinnost, skládání sil, momentsíly vzhledem k ose otáčení, deformační účinky síly, základy hydrostatiky, hydrodynamiky, aerostatiky a aerodynamiky. 3. TEPLOTA A TEPLO Základní pojmy(teplota, teplo jako forma energie), specifické děje v plynech, stavová rovnice a 1. věta termodynamiky.4. ELEKTŘINA Elektrostatika (Coulombova síla, intenzita, potenciál a potenciální energie), elektrický proud v kovech, Ohmůvzákon pro část obvodu a pro uzavřený elektrický obvod, Kirchhoffovy zákony.5. OPTICKA Zákony geometrické optiky (přímočarého šíření světla, odrazu a lomu). Zobrazení odutým a vypuklým zrcadlem,zobrazení spojnou a rozptylnou čočkou pomocí význačných paprsků. Zvětšení optických přístrojů a čočko-zrcadlovárovnice. 6. ZÁKLADY VEKTOROVÉ ALGEBRY Skalár a vektor ve fyzice, vyjádření vektoru a základní operace s vektory (součet a rozdíl vektorů, součin skalárua vektoru, skalární a vektorový součin).

Literatura

Fojtek, A., Foukal, J., Mádr, V., Wyslych, P.: Fyzika pro přípravu k přijímací zkoušce na VŠB-TUO. Skriptum, Ostrava, VŠB-TU Ostrava, 1995(2. vydání 2001)

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Dr. RNDr. Jiří Luňáček

Vyučující

doc. RNDr. Milena Kušnerová, Ph.D.prof. Dr. RNDr. Jiří Luňáček