Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy finančních trhů (ZFT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZFT - Základy finančních trhů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je zaměřen na získání základních znalostí z oblasti finančních trhů, tj. , bankovnictví, kapitálových trhůa pojišťovnictví, absolvování tohoto předmětu studentům umožní:-definovat základní funkce finančních trhů,-porozumět fungování bankovního systému,-rozlišit jednotlivé bankovní produkty,-pochopit problematiku cenných papírů a investování,-porozumět základům pojišťovnictví.

Osnova

Podstata a fungování finančních trhů, rozdělení trhů, typy zprostředkovatelůCharakteristika bankovního systému Postavení obchodních bank v bankovním systému a jejich úloha v ekonomice Postavení a funkce centrální bankyPasivní bankovní obchody Aktivní bankovní obchody Bilančně neutrální obchodyPlatební styk, jeho fungování a rozděleníNástroje bezhotovostního platebního stykuSpořitelní a úvěrní družstevnictvíDruhy cenných papírů - akcie, dluhopisy, ostatní druhy cenných papírůFinanční investování Kolektivní investováníSubjekty kapitálového trhu, burzovnictví, BCPP, RM-SČeský kapitálový trhSvětové finanční trhyPojišťovnictví a pojištění Životní pojištění Neživotní pojištěníPenzijní připojištění

Literatura

DVOŘÁK, Petr. Komerční bankovnictví pro bankéře a klienty. 3. přeprac.vyd. Praha: Linde, 2005. 581 s. ISBN 80-7201-515-X .DUCHÁČKOVÁ, Eva. Principy pojištění a pojišťovnictví. 3. aktualiz. vyd.Praha: Ekopress, 2009. 224 s. ISBN: 80-86929-51-4.VESELÁ, Jitka. Investování na kapitálových trzích. 2. vyd. Praha: Wolters Kluwer Česká republika, 2011. 792 s.ISBN 978-80-7357-647-9 .

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Kateřina Kořená, Ph.D.

Vyučující

Ing. Martina Borovcová, Ph.D.Ing. Kateřina Kořená, Ph.D.Ing. Martina Novotná, Ph.D.Ing. Josef Novotný, Ph.D.