Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy hydrometeorologie (ZHMET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZHMET - Základy hydrometeorologie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Učivo je strukturováno do jednotlivých tematických okruhů s cílem seznámit studenty se základy meteorologie s užším zaměření na hydrologické údaje a data, měření těchto prvků a jejich využití prohydrologické modely a následný postprocesing a vizualizace dat pomocí GIS. Výstupní znalosti, dovednosti a způsobilost:Po absolvování předmětu by měl student prokázat znalosti základních pojmů, pochopení základních procesů a jevův atmosféře, být schopen vysvětlit meteorologické a klimatologické jevy a děje, které se v ní odehrávají. Předměttaké umožňuje porozumět problematice předpovědi počasí a osvojit si způsoby získávání meteorologických dat a informací.Zejména je předmět zaměřen na data hydrologická, hydrologické pojmy a procesy. Po porozumění jednotlivých souvislostíje student schopen využívat GIS a hydrologické modely v problematice srážkoodtkového a hydrodynamického modelování.

Osnova

Předmět podává základní představu o hydrometeorologii, což je nová moderní disciplína věd o Zemi. Zabývá se jednotlivýmipochody v atmosféře, klimatickými jevy a vlivy. Užším zaměřením předmětu je využití hydrometeorologických dat prohydrologické modely a následný postprocesing a vizualizace dat pomocí GIS.

Literatura

HRÁDEK, F., KUŘÍK, F. (2002): Hydrologie. Skriptum ČZU, Praha, 280 s.KOPÁČEK, J., BEDNÁŘ, J. (2005): Jak vzniká počasí. Skriptum UK, Praha, 226 s.STARÝ, M. (2005, 2010): Hydrologie. Učební text. Brno, CERM & FAST VUT, 213 s.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. RNDr. Jan Unucka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ondřej Kosíkdoc. RNDr. Jan Unucka, Ph.D.