Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy lomařství (ZL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZL - Základy lomařství, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem výuky tohoto předmětu je seznámit studenty se základními pojmy, systémy otvírky a přípravy povrchového dobýváníložisek.

Osnova

1. Koncepce oborového studia, význam oboru a oborového studia, uplatnění v praxi. Struktura organizací a lokalizace lomů těžících nerostné stavební suroviny v ČR.2. Nerostné suroviny, charakter ložisek, přírodní podmínky ovlivňující dobývání a využití ložisek.3. Základní technické pojmy lomového dobývání ložisek.4. Systémové rozdělení lomového dobývání. Fáze technologického procesu na odklizu hmot.5. Mechanizace dobývacích prací při lomovém dobývání.6. Vrtací a trhací práce na lomových provozech.7. Lomové dobývání uhelných a rudných ložisek – rozdíly a zvláštnosti technologických procesů.8. Druhy doprav a dopravního zařízení na lomových provozech nerostných stavebních surovin.9. Zakládání výsypek a odvalové hospodářství.10. Technologie povrchového dobývání soudržných ložisek nerostných stavebních surovin.11. Technologie povrchového dobývání nesoudržných nerostných stavebních surovin.12. Základy úpravy těžených surovin.13. Bezpečnost, hygiena a humanizace technologických procesů při těžbě a zpracování nerostných stavebních surovin.14. Zahlazení lomové činnosti a ochrana životního prostředí.

Literatura

Kryl,V., Vavruška,O.: Základy lomařství, ES VŠB – TU Ostrava, Ostrava 2001Horní zákon 44/1988 ve znění pozdějších předpisů a další báňské a související předpisy.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Milan Mikoláš, Ph.D.

Vyučující

Ing. Martin Hummel, Ph.D.Ing. Mária Jarolimová, Ph.D.doc. Ing. Milan Mikoláš, Ph.D.Ing. Miroslav Seidl, Ph.D.