Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy mikrobiologie a imunologie (ZMI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZMI - Základy mikrobiologie a imunologie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Systémové a vývojové postavení mikroorganizmů a jejich specifické ekologické vazby v biosféře (s důrazem na jejichvztah k ostatním organizmům). Organizační struktura a fyziologické funkce buněk prokaryotních organizmů, vývojovézvláštnosti organizace nebuněčných prokaryot (viry, viroidy a priony). Základy genetiky mikroorganizmů. Obecnézáklady taxonomické klasifikace mikroorganizmů a jejich diagnostiky. Význam mikroorganizmů v etiologii infekčníchonemocnění člověka v bakalářském studiu biomedicínský technik pro zdravotnická zařízení.

Osnova

Přednášky: Přehled nejvýznamnějších objevů v oboru mikrobiologie a objasnění významu mikrobiologie v souvislosti s etiologiíinfekčních onemocnění (2h). Nebuněčné prokaryotní systémy (priony, viroidy, viry). Organizace a obecná charakteristika reprodukčního cyklu virů Morfologie a fyziologie prokaryotních organizmů se zaměřením na organizační strukturu prokaryotních buněk ( Úvod do genetiky mikroorganizmů a molekulární biologie Genetické aspekty proměnlivosti mikroorganizmů ( mechanizmus konjugace, transdukce, transformace) Mikrorganizmy v etiologii infekčních onemocnění Toxinogenní vlastnosti mikroorganizmů Nozokomiální nákazy a zdravotnická přístrojová technika Dezinfekce a její význam ve zdravotnických zařízeních v souvislosti s přístrojovou technikou Provozní režim zdravotnických zařízení a šíření mikrobiálních agens Základy a obecná charakteristika taxonomické diagnostiky mikroorganizmů Obecné principy a perspektivy genových manipulací u mikroorganizmů Mikroorganizmy a biotechnologie Základy imunologie a využití ve zdravotnictví, vyšetřovací metody.

Literatura

Bednář a kol. (1996): Lékařská mikrobiologie. MarvilDobiáš L., Dobiášová S., Malachová K., Seman M. (1999): Vybrané kapitoly z mikrobiologie. Repronis, OstravaHubáček J., Bezděk M., Janeček J. (1992): Vybrané kapitoly z molekulární genetiky mikroorganizmů. Academia, PrahaKredba V., a kol. (1976): Infekční a parazitární nemoci. Avicenum, Praha Krčmář M., Břicháček B. (1993): Molekulárně biologické metody ve virologické diagnostice. IDLF, Praha 1993

Požadavky

Žádné

Garant

RNDr. Dittmar Chmelař, PhD.

Vyučující

Mgr. Eva Krejčí, Ph.D.