Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy managementu (ZMng)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZMng - Základy managementu, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student- bude umět vysvětlit podstatu managementu, pojmy týkající se managementu; - získá odpovědi na to, co je to management a manažer, jaké jsou cíle manažerů a jejich role při řízení;- bude umět vyjmenovat a popsat funkce managementu; - bude schopen přiřadit role manažerům v konkrétních situacích;- dokáže posoudit dovednosti manažerů v organizační hierarchii podniku;- dokáže přiřadit představitele k jednotlivým etapám managementu;- získá vlastní pohled na danou problematiku.

Osnova

1. Vymezení pojmu management - podstata a interdisciplinární charakter, obecná klasifikace jeho vývojových etap, řídicí funkce managementu.2. Předvojová etapa řízení.3. Klasická teorie řízení: vědecké řízení - případové studie - Taylor, Gilbreth, Ford, Baťa.4. Klasická teorie řízení : správní přístup - Fayol, byrokratický přístup - Weber, případové studie.5. Neoklasická teorie - řízení mezilidských vztahů, případové studie.6. Moderní teorie managementu, přínos kybernetiky a systémové teorie pro rozvoj řízení, techniky modelování.7. Pragmatický empirický přístup k managementu - Drucker, Peters, Waterman, případové studie.8. Současnost a další vývojové směry managementu.9. Systém řízení - cyklus řízení, tvorba organizační struktury, reorganizace, případové studie.10.Strategie a taktika v managementu, plánování.11.Organizování a rozhodování v managerské praxi, kontrola a nástroje kontroly.12.Obhajoba semestrální práce.13.Seminář + testy znalostí.14.Udělování zápočtů a konzultace.

Literatura

ŠAJDLEROVÁ, I., KONEČNÝ, M. Základy managementu. [online]. 2007. Dostupné z http://www.elearn.vsb.cz/archivcd/FS/ZMag/data/zaklady_managementu.pdf

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Ivana Šajdlerová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Ivana Šajdlerová, Ph.D.