Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Značkovací jazyky (ZNJZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZNJZ - Značkovací jazyky, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

* Studenti by měli být schopni posoudit různé značkovací jazyky v kontextu nějaké specifikované situace.* Studenti by měli být schopni interpretovat několik různých standardů pro značkovací jazyky využívaných v oblastigeoinformatiky.* Studenti by měli být schopni vyvinout jednoduchou aplikaci využívající značkovací jazyky v kontextu diplomovépráce.

Osnova

1.Značkovací jazyky. Historie, současnost a budoucnost.2.URI (Uniform Resource Identifier), URL (Uniform Resource Locator), URN(Uniform Resource Name) a jmené prostory.3.XML (eXtensible Markup Language).4.XML Schema a DTD.5.Simple features a GML (Geography Markup Language).6.XSL (eXtensible Stylesheet Language) a XSLT (eXtensible Stylesheet LanguageTransformation).7.SVG (Scalable Vector Graphics), VML (Vector Markup Language) a SMIL(Synchronized Multimedia Integration Language).8.X3D a VRML (Virtual Reality Modeling Language).9.XLink, XPath, XlinkTime.10.Metadata pro prostorová data a XML.11.Web Services, SOAP /XMLP (Simple Object Access Protocol)/(XML Protocol) aOpen Geospatial Consortium.12.OWL (Web Ontology Language).13.Semantic Web.

Literatura

OGC. Geography Markup Language (GML) 2.0 [online]. 2001. Dostupný na WWW:http://www.opengis.net/gml/01-029/GML2.htmlOGC. OpenGIS Simple Features Implementation Specification for SQL. 1999.Dostupné na WWW: http://portal.opengeospatial.org/files/?artifact_id=829W3C. SVG. 2005. Dostupné na WWW: http://www.w3.org/Graphics/SVG/W3C. XML. 2005. Dostupné na WWW: http://www.w3.org/XML/W3C. XSL. 2005. Dostupné na WWW: <http://www.w3.org/Style/XSL/>XML Protocol Working Group: Home Page. 2004. Dostupné na WWW:http://www.w3.org/2000/xp/Group/A další zdroje na WWW dle doporučení na přednáškách a cvičeních.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Jan Růžička, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jan Růžička, Ph.D.