Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Znečišťování ovzduší a řízení jeho kvality (ZO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZO - Znečišťování ovzduší a řízení jeho kvality, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Prohloubit znalosti studentů získané v předchozím studiu v oblasti ochrany ovzduší. Důraz je kladen na osvojeníproblematiky ochrany ovzduší v celé šíři, včetně zdravotních, environmentálních a ekonomických dopadů.

Osnova

Rozšíření základních poznatků o zemské atmosféře a vývoji jejího složení, definice pojmů. Látky znečišťující ovzduší.Jsou systematicky probírány jednotlivé pevné, kapalné i plynné látky, jež se podílejí na znečišťování ovzduší,jejich rozdělení, původ a možnosti jejich vzniku, chování a reakce látek v atmosféře i možné účinky na jednotlivépříjemce z oblasti živé i neživé přírody. Klasifikace zdrojů znečišťování ovzduší, jsou vymezeny jednotlivé zdrojepřírodní i antropogenní, uvedeny globální odhady množství jednotlivých znečišťujících látek a klasifikace antropogenníchzdrojů z různých hledisek, vč. charakterizace zdrojů mobilních. Uvádí se znečišťující látky z globálního hlediska(narušení ozonové vrstvy, kyselé deště, smogy, klimatické změny). Metody snižování znečištění ovzduší a řízeníjeho kvality - jsou shrnuty možnosti snížení/řízení znečištění cestou organizačních i technických opatření. Uvádíse metody a technologie snižování znečištění jednotlivých znečišťujících látek použitím vhodných zařízení. Právníúprava v ochraně ovzduší uvádí dosavadní vývoj legislativy v dané oblasti v ČR a stručnou charakteristiku současnéprávní úpravy.

Literatura

[1] Abhishek, Tiwary; Jeremy, Colls. Air Pollution - Measurement, Modelling and Mitigation, ISBN-0415479320, 2009.[2] Kurfűrst J.: Zdroje znečišťování ovzduší. SZN, Praha 1982.[3] Moldan B.: Geochemie atmosféry. Academia Praha, 1977. [4] Neužil V.: Znečišťování ovzdušia. CA Publishing, Praha 1991.[5] Stern A.C.: Air Pollution. Volume I, II, III. Academic Press, New York 1968. [6] Symon, K., Bencko, V. a kol.: Znečištění ovzduší a zdraví. Avicenum, zdravotnické nakladatelství, Praha 1988.[7] Šiška F.: Ochrana ovzduší. Alfa Bratislava, 1981.[8] Obroučka K.: Ochrana ovzduší I. (Zdroje a látky znečišťující ovzduší.) Vysoká škola podnikání, Ostrava 2003.[9] Legislativa k ochraně ovzduší.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Lucie Obalová, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jozef Vlček, Ph.D.