Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zpracování obrazu v měřicí a řídicí technice (ZOMŘT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZOMŘT - Zpracování obrazu v měřicí a řídicí technice, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Základním cílem předmětu je seznámit posluchače se základní problematikou digitálního zpracování obrazu se zaměřenímna oblast měření a řízení. Student bude umět použít metody pro zpracování obrazu založené na SW Matlab/Simulink.Bude schopen navrhnout algoritmy pro zpracování obrazu se zaměřením na oblast měření a řízení.

Osnova

Přednášky:1. Úvod do problematiky zpracování obrazu se zaměřením na oblast měření a řízení, vysvětlení základních pojmů,proces snímání a digitalizace obrazu. Použití Matlabu pro zpracování obrazu.2. Vlastnosti digitálního obrazu, druhy šumu.3. Jasové transformace, Histogram.4. Transformace obrazových signálů. Fourierova transformace, diskrétní Fourierova transformace, vlastnosti Fourierovytransformace a její použití při zpracování obrazu. 5. Filtrování obrazu ve frekvenční oblasti.6. Geometrické transformace.7. Vzorkování a rekonstrukce obrazu.8. Morfologické operace.9. Segmentace obrazu.10. Rozpoznávání obrazu.11. Zpracování barevného obrazu.12. JPEG komprese obrazu, MPEG komprese obrazových sekvencí.13. Závěrečný test z teoretických znalostí.Počítačové laboratoře:Cvičení z daného předmětu jsou zaměřena na aplikaci teoreticky získaných vědomostí do oblasti měření a řízení spoužitím SW systému MATLAB a jeho speciálních nástaveb (toolboxů) – Image Processing Toolbox a Video and ImageProcessing Blockset. Studenti pomocí tohoto SW zpracovávají různé úlohy týkající se zpracování obrazu jako jsouimport a export obrazu, analýza histogramu, segmentace obrazu, detekce hran, filtrace apod. V rámci cvičení jsoupro posluchače připraveny demonstrační úlohy z probíraných témat, které jim názorně zprostředkují metody a postupypři digitálním zpracování obrazu. Důraz je také kladen na oblast zpracování obrazu pomocí nástavby Simulink a Videoand Image Processing Blockset, která slouží ke zpracování obrazu v reálném čase.Projekt:Student zpracuje v rámci předmětu projekt na téma "Analýza obrazu s využitím klasických metod zpracování obrazu.". Časová náročnost zadaného projektu je 10 hodin.

Literatura

Hájovský, R., Pustková, R., Kutálek, F.:Zpracování obrazu v měřicí a řídicí technice. Učební text vytvořený v rámciprojektu CZ.O4.01.3/3.2.15.2/0326 -E-learningové prvky pro podporu výuky odborných a technických předmětů. Ostrava,2010.Sonka, M., Hlavac, V., Boyle, R.: Image Processing, Analysis and Machine Vision. Third edition. Thomson/West, Toronto,2008. ISBN 10: 0-495-08252-X, ISBN 13: 978-0-495-08252-1.Hlaváč, V., Sedláček, M.: Zpracování signálů a obrazů, ČVUT, Praha, 2004.ISBN 80-01-03110-1 .Gonzales, R.C., Woods, R.E.: Digital Image Processing. Prentice Hall,2002.ISBN 0-201-18075-8 .Sojka, E.: Digitální zpracování a analýza obrazu, skripta, VŠB-TU Ostrava, 2000, ISBN 80-7078- 746-5.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Blanka Filipová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Blanka Filipová, Ph.D.Ing. Zdeněk Macháček, Ph.D.