Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy finančního poradenství (ZPF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZPF - Základy finančního poradenství, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je naučit posluchače principům finanční gramotnosti, tj. naučit je, jak vést své osobní a rodinnéfinance. Absolvování tohoto předmětu studentům umožní:- rozumět základním druhům cenných papírů,- srovnávat a rozlišovat jednotlivé finanční produkty,- naučit se základům investování včetně kolektivního investování,- definovat práci finančního poradce,- naučit se sestavovat vlastní osobní investiční portfolio.

Osnova

Finanční investování. Investiční trojúhelník - jeho aplikace na podmínky osobních financí.Finanční plánování, typickécíle finančního plánování domácností.Rodinné účetnictví, rozvaha a cash-flow domácnosti, úspory domácnosti. Systém životních rezerv, význam likvidnírezervy a pojištění.Finanční matematika, časová hodnota peněz, aplikace na základní reálné životní situace domácností.Pojistné produkty, životní a neživotní pojištění, jak se správně pojistit, nejčastější chyby klientů.Penzijní připojištění. Reforma důchodového systému, parametry penzijního připojištění v ČR. Cenné papíry - dluhopisy, akcie, podílové listy. Cenné papíry v portfoliu finančních produktů domácností.Kolektivní investování, druhy fondů, kolektivní investování v České republice a ve světě. Investování do podílovýchfondů jako součást portfolia domácností.Bankovní produkty, vkladové a úvěrové produkty, hypotéční a spotřebitelský úvěr, kreditní karty. Stavební spoření,parametry stavebního spoření v ČR.Struktura úspor českých domácností, preference využívaných způsobů ukládání volných finančních prostředků, zadluženostčeských domácností. Srovnání se zahraničím.Zásady tvorby portfolia finančních investic, dobrý a špatný dluh, investiční proces, diverzifikace, pravidelnéinvestování.Finanční nezávislost, finanční svoboda, vysvětlení pojmů a jejich význam pro finanční plánování domácností, cash-flowkvadrant.Psychologie investování, hodnota peněz, vztah k vlastnímu majetku, psychologická analýza na finančních trzích.Investice do reálných aktiv (nemovitosti, komodity, sbírky), inflace, úrokové sazby, měnové kurzy a jejich vlivna finanční plánování domácností.

Literatura

MUSÍLEK, Petr. Trhy cenných papírů. 2. aktualiz. a rozš. vyd. Praha: Ekopress, 2011. 520 s. ISBN 978-80-86929-70-5 .SYROVÝ, Petr a Tomáš TYL Osobní finance. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2011. 208 s. 978-80-247-3813-0.VESELÁ, Jitka. Investování na kapitálových trzích. 2. vyd. Praha: Wolters Kluwer Česká republika, 2011. 792 s.ISBN 978-80-7357-647-9 .

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Kateřina Kořená, Ph.D.

Vyučující

Ing. Kateřina Kořená, Ph.D.