Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zkušebnictví a posuzování shody (ZPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZPS - Zkušebnictví a posuzování shody, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získané znalosti: - základy oboru zkušebnictví a úzce související oblasti normalizace, metrologie, certifikace a akreditace;- způsoby hodnocení zkušebních laboratoří a požadavky na zkušební metody;- orientace v systému zkušebnictví nejen v ČR ale i v rámci Evropské unie.Získané dovednosti:- zvládnutí práce s technickou normou pro zkušební metodu, vytvoření zkušebního postupu podle normy;- provedení odhadu nejistoty jednoduchých metod měření fyzikálních a chemických veličin;- seznámeni s činností reálné zkušební laboratoře.

Osnova

1. Základy zkušebnictví, vymezení pojmů, historie a mezinárodní spolupráce ve zkušebnictví, EUROLAB, EURACHEM,české zkušebnictví, EUROLAB-CZ.2. Zkušební a kalibrační laboratoře, management kvality ve zkušebních laboratořích, ČSN EN ISO/IEC 17025.3. Způsoby hodnocení zkušeben, mezilaboratorní porovnávání zkoušek. 4. Základy technické normalizace, mezinárodní spolupráce a národní normalizační systémy, harmonizace technickýchnorem. 5. Zkušební metody a postupy zkoušek v oblasti materiálového inženýrství, validace metod a jejich úloha při akreditacizkušebních laboratoří, požadavky normy ISO EN ISO/IEC 17025. 6. Normalizované zkušební metody, práce s technickou normou, pracovní postup zkoušky. 7. Metrologie, mezinárodní spolupráce a národní metrologické systémy, kalibrace metod jako základní princip zajištěnímetrologické návaznosti zkušebních metod.8. Chyby a nejistoty měření, význam nejistot ve zkušebnictví, praktické výpočty nejistot. 9. Akreditace a její význam pro zkušebnictví, mezinárodní spolupráce a národní akreditační systémy, ČIA o.p.s.– národní akreditační orgán.10. Certifikace a její význam pro zkušebnictví, certifikace systémů managementu, certifikace osob ve zkušebníchlaboratořích. 11. Certifikace výrobků, dobrovolná a povinná certifikace výrobků, certifikační značky. 12. Vývoj evropského systému posuzování shody, „Nový přístup“, modulární pojetí hodnocení shody, CE značka shody.13. Státní zkušebnictví a zákon 22/1997 Sb. o technických požadavcích na výrobky, harmonizace české a evropskélegislativy při posuzování shody, „Nový legislativní rámec“.14. Exkurze do akreditované zkušební laboratoře, praktická ukázka dokumentace SMK a organizace základních činnostíve zkušební laboratoři.

Literatura

[1] JAKOB, M.: Zkušebnictví a technická normalizace. Skriptum. FMMI: VŠB - TU Ostrava, 2002.[2] EUROLAB: An International Forum for the Laboratory Community. The EUROLAB strategy 2009 -2013 http://www.eurolab.org/documents/EUROLAB_strategy_2009-2013.pdf[3] EA: European co-operation for Accreditation, http://www.european-accreditation.org/mission

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Vladimír Bartoš, Ph.D.

Vyučující

Ing. Vladimír Bartoš, Ph.D.