Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zkušebnictví a řízení jakosti staveb (ZŘJS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZŘJS - Zkušebnictví a řízení jakosti staveb, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Aplikace zkušebních metod při hodnocení stavebních konstrukcí. Analýza procesů při návrhu, výstavbě a provozu stavby. Návrh zlepšování kvality procesů a management rizik.Aplikace statistických metod.

Osnova

Přednášky1. Úvod do řízení jakosti. Výklad a požadavky norem řady ISO 9000. Úloha vedení v systému managementu kvality.Politika a cíle kvality. Legislativa ve stavebnictví, certifikace. Stavba, vývoj požadavků na stavby a funkčnídíly, regulované požadavky na stavby. Jakost a spolehlivost staveb. 2. Koncepce řízení jakosti (ISO, podnikové standardy, TQM, EFQM). 7 základních nástrojů managementu kvality. 3. Metody plánování kvality (7 Nových nástrojů managementu kvality, QFD, FMEA, DOE, APQP). 4. Procesy a systémy ve stavebnictví, možnosti řízení procesů v přípravě, výstavbě a provozu stavby. Rizika staveba stavebních technologií, prevence a řízení rizik, kontrolní a zkušební plán. Úvod do metrologie. 5. Metody hodnocení výsledků, statistické hodnocení výsledků, nejistoty měření. Statistická regulace procesu. Hodnocenízpůsobilosti procesu, statistická přejímka. 6. Příklady použití vybraných statistických metod v praxi. Hodnocení výkonnosti organizace, Benchmarking. Internía externí audity. 7. Průzkumy staveb, metodika průzkumu, degradace staveb, zatěžovací zkoušky konstrukcí statické a dynamické. Cvičení 1. Příklady stavebních objektů a funkčních dílů, znaky jakosti a spolehlivosti - zadání seminární práce: Plán jakostidiplomové práce.2. Laboratoř: základní nedestruktivní i destruktivní metody stavebního zkušebnictví.3. Brainstorming, Ishikawův diagram.4. Metoda QFD, dům kvality.5. Sběr údajů a jejich statistické hodnocení, stanovení pevnostní třídy betonu. 6. Statistické metody – Parretův diagram, regulační diagram, histogram.7. Obhajoba seminární práce.

Literatura

ČSN EN ISO 9000:2006 Systémy managementu kvality – Základní principy a slovníkČSN EN ISO 9001:2009 Systémy managementu kvality – Požadavky

Požadavky

Žádné

Garant

doc. RNDr. František Kresta, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jana BoháčováIng. Jan HurtaIng. Tereza Majstríková