Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zpracování signálů (ZS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZS - Zpracování signálů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem výuky předmětu zpracování signálů je předat studentům znalosti základů teorie návrhu číslicových filtrů,Fourierovy a Waveletovy transformace, techniky FFT, spektrální a korelační analýzy, vyhodnocování autospekter,křížových spekter a frekvenčních charakteristik. V přednáškách jsou popsány postupy vyhodnocení frekvenčních spekterdeterministických a stochastických signálů, způsob volby časových oken, překrývání bloků při průměrování a samotnéprůměrování spekter. Teoretické přednášky jsou kombinovány s ukázkami příkladů vyhodnocení naměřených signálů amožnostmi využití teorie v praxi. Pochopení metod používaných při zpracování signálů umožní analýzu měření v aplikacícha samostatný návrh počítačových aplikací pro zpracování naměřených dat (filtraci a frekvenční analýzu). Cílem jedosáhnout samostatné rozhodování a vyhodnocení naměřených dat a syntetizovat metody jejich zpracování.

Osnova

1. Rozdělení signálů. Vzorkování, vzorkovací frekvence. Analogové a číslicové filtry, odvození číslicového filtruz analogového filtru, bilineární transformace.2. Filtr prvního řádu a notch filtr. Filtry FIR a IIR. Srovnání vlastností, návrh prostředky Matlabu.3. Fourierova transformace (FT). Slovník, obraz integrace a derivace. Autospektrum se stupnicí RMS, PWR a PSD.4. FT konstantního a harmonického signálu. Vliv časových oken na složení spektra5. Metody výpočtu rychlé Fourierovy transformace (FFT). Metoda DIT a DIF, motýlkové diagramy. Urychlení výpočtu.6. Průměrování spekter, překrytí bloků pro výpočet spekter.7. Hilbertova transformace. Analytický signál. Obálka a fáze analytického signálu. Amlitudová a fázová modulace- demodulace.8. Převzorkování signálů. Řádová analýza.9. Synchronní filtrace signálů. Frekvenční charakteristika filtru10. Měření frekvenčních charakteristik s využitím Fourierovy transformace. Testovací signály impuls a bílý šum.11. Koherence a faktory ovlivňující přesnost měření frekvenčních charakteristik (rezonance, antirezonance, nelinearitaa neměřené vstupy)12. Waveletová transformace. Spojitá a diskrétní. Využití waveletů k odstranění šumu, kompresi a indikaci boduzlomu13. Vold-Kalmanová řádová filtrace. Datová a strukturální rovnice. Globální řešení. Využití pro systémy výzkumukvality zvuku

Literatura

Tůma, J.Signal processing. Skripta VŠB TU, FS, 2009, ISBN 978-80-248-2114-6 . (http://fs1.vsb.cz/~tum52/Skripta/)OPPENHEIM, A.V. - SCHAFER, R.W. Digital signal processing. Prentice-Hall, International, Inc. Englewood Cliffs, New Jersey. 1975.Randall, R.B. Frequency Analysis. Bruel&Kjaer, 1987.MITRA, SANJIT K. Digital signal processing, McGraw-Hill, Boston, 2001, ISBN 0-07-232105-9. TŮMA, J. Zpracovaní signálů získaných z mechanických systém. Praha: Sdělovací technika Praha, 1997.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Jiří Tůma, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jiří Tůma, CSc.doc. Ing. Renata Wagnerová, Ph.D.