Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zemní stroje II (ZS2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZS2 - Zemní stroje II, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Absolvent se dokáže orientovat v oblasti zemních strojů a to především v oblasti kamenoprůmyslu. Bude schopen logickymyslet a navrhovat stroje a mechanismy v dané oblasti pro konkrétní aplikace.

Osnova

Program přednášek:1. Vrtatelnost hornin a vliv horninových vlastností2. Účelové členění vrtných prací. Teorie vrtání. Vrtací stroje.3. Dobývací stroje pro sypké a zrnité hmoty. Plovoucí rýpadla lopatová, korečková, drapáková. Sací bagry4. Hydromechanizace. Hydropneumatický systém. Stroje a zařízení k dobývání a rozpojování kamene. Pneumatická klínovací kladiva. Vyřezávací stroje.5. Úderné vrubové stroje. Propalovací soupravy. Soupravy s využitím vysokotlakého vodního paprsku. Speciální způsoby.6. Stroje pro úpravu vytěženého materiálu.7. Stroje a zařízení zdrobňovací. Drtiče. Mlýny.8. Přemístitelné úpravny kameniva. Stroje pro výrobu hrubých kamenických výrobků. Ruční dlabací pneumatická kladiva. Pemrlovací stroje. Štípací stroje. Pneumatická drtička.9. Stroje a zařízení pro řezání kamene. Pily listové, lanové, kotoučové10. Speciální stroje pro ušlechtilou kamenickou výrobu. Nářadí pro ruční zpracování kamene.

Literatura

TVRZSKÝ, J. a kol.: Stroje v kamenoprůmyslu. SNTL Praha 1975.JURMAN, J.: Vrtací a nakládací stroje. VŠB Ostrava, 1984.DOJČÁR, O.: Dobývanie a spracovanie kameňa. Alfa Bratislava 1984, skripta TU Košice.MILIČ, J. a kol.: povrchové dobývání ložisek. VŠB Ostrava, 1985.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jiří Fries, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Fries, Ph.D.prof. Ing. Horst Gondek, DrSc.