Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy strojírenství a stavební stroje (ZSSS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZSSS - Základy strojírenství a stavební stroje, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je uvést studenty do problematiky konstrukce a technologie práce stavebních strojů podle jejichspecifického zaměření a využití, od zemních strojů až po stroje pro výrobu a dopravu maltových směsí.

Osnova

Přednáška:1. Úvod2. Pohonné jednotky stavebních strojů3. Stroje a zařízení pro zemní a skalní práce3.1 Rypadla3.1.1 Rypadla lopatová3.1.2 Rypadla korečková3.2 Traktorové stroje a jejich hlavní pracovní zařízení3.3 Grejdry3.4 Skrejpry3.5 Zhutňovací stroje pro zemní práce3.6 Vrtací technika pro lomové práce 4. Stroje a zařízení pro výrobu, dopravu a zpracování betonové směsi a malty4.1 Úvod4.2 Stroje a zařízení pro úpravu kameniva4.3 Stroje a zařízení pro dopravu a uložení kameniva na skládku4.4 Zařízení pro skladování a přísun kameniva k míchacímu centru4.5 Zařízení pro dávkování kameniva4.6 Doprava cementu4.7 Zařízení pro dávkování vody a přísad4.8 Stroje a zařízení pro míchání betonových směsí a malt4.9 Doprava betonové směsi4.10 Stroje pro výrobu, potrubní dopravu a nanášení malt a betonových směsí a jejich komponentů5. Doprava a manipulace s materiályOsnova cvičeníV průběhu semestru procházejí studenti několika formami cvičení. Cílem cvičení je konkrétní seznámení se stavebními stroji a metodami výpočtů jejich základních parametrů.V rámci cvičení jsou využívány následující výukové prostředky –Filmy- Rypadla JCB (instruktážní film japonské fy JCB), Stavební stroje fy MARTIMEX, Stavební stroje (výukový film VUHŽ), Rypadla (výukový film)Exkurze na betonárnuKatalogy stavebních strojůÚlohy realizované ve výpočetních cvičeních• Určování pracovních odporů u mechanických způsobů rozpojování• Výpočet zásobníků• Řešení úloh z oblasti míchání materiálů• Řešení z oblasti styku podvozků se zeminou

Literatura

VANĚK, Antonín. Stavební stroje a mechanizmy I. 1. vyd., ČVUT Praha, 1990. 231 s.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Ladislav Hrabec, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Fries, Ph.D.Ing. Ladislav Hrabec, Ph.D.