Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy teorie a technologie slévárenství (ZTTS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZTTS - Základy teorie a technologie slévárenství, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získané znalosti: - student bude umět charakterizovat základní technologie výroby odlitků do jednorázových a trvalých forem- student bude umět formulovat základní fyzikálně-chemické děje při tvorbě odlitku od odlití roztaveného kovu poztuhnutíZískané dovednosti: - student bude umět využít svých znalostí k rozhodnutí o použití vhodného technologického postupu pro daný typodlitku- student bude umět aplikovat své teoretické poznatky k návrhům úprav technologie výroby forem i odlévání, s ohledemna materiál a typ odlitku

Osnova

1. Úvod do slévárenství - historická a hospodářská data. Možnosti a hranice výroby odlitků. Průběh výroby odlitkuod výkresu po expedici. 2. Rozdělení výrobních způsobů podle druhu formy.Výroba odlitků do jednorázových pískových forem, strojní výrobaforem a jader – pěchování, střásání, lisování, impulzní formování, vstřelování.Princip metody, zařízení. 3. Druhy a vlastnosti formovacích směsí, pojivové soustavy I. – IV. generace, příprava a zkoušení formovacích směsí,ekologie – základní principy regenerace ostřiv , 4. Výroba odlitků do kovových forem, gravitační lití, tlakové lití vysokotlaké a nízkotlaké, odstředivé lití.Principtechnologie,, zařízení.5. Proudění kovu ve formě – vlastnosti roztavených kovů, zabíhavost kovů a slitin, vlivy působící na zabíhavost.Vtoková soustava odlitku – její význam a druhy vtokové soustavy podle účelu, stručný postup výpočtu vtokové soustavy.6. Statické a dynamické působení kovu na formu, výpočet metalostatického tlaku a vztlaku. Rozpustnost plynů vkovech. Způsoby odplyňování kovu. Plynový režim slévárenské formy. Odvod plynů a odvzdušnění slévárenské formy.Vznik bublin. 7. Krystalizace a tuhnutí odlitku. Termodynamické podmínky krystalizace, homogenní a heterogenní nukleace. Primárníkrystalizace odlitku. Tuhnutí odlitku – stanovení doby a rychlosti tuhnutí, součinitel tepelné akumulace formy.8. Objemové změny při tuhnutí odlitku, tepelné uzly a jejich zneškodňování – technologičnost konstrukce odlitku,nálitkování, chlazení.9. Základy dimenzování nálitků, modul nálitku, otevřené a uzavřené nálitky, zvyšování účinnosti nálitků.10. Lineární smršťování odlitku a jeho důsledky. Vznik napětí v odlitku, exogenní smršťovací pnutí, tepelné a transformačnípnutí . Vznik trhlin a prasklin.Vady odlitků a jejich předcházení. 11. Přehled materiálů na odlitky. Ocelové odlitky – vlastnosti, použití,metalurgie, tavicí agregáty.12. Litiny – struktura, vznik grafitu, základní kovová hmota. Rozdělení litin podle tvaru vyloučeného grafitu –litina s lupínkovým grafitem, litina s kuličkovým grafitem.Mechanické vlastnosti litin.13. Základní poznatky o metalurgii, technologii, vlastnostech a použití odlitků ze slitin Al, Mg, Zn, Cu,Ti.14. Exkurze ve slévárně s prohlídkou všech základních technologických uzlů – modelárna, přípravna formovacích směsí,formovna, tavírna, odlévání, vybíjení a čištění odlitků.

Literatura

[1] JELÍNEK, P.: Slévárenství,skripta VŠB, 2007, 256 s..[2] MICHNA, Š.- NOVÁ, I.. Technologie a zpracování kovových materiálů, Adin,s.r.o. Prešov 2008, 326s.ISBN 978-80-89244-38-6 .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Vlasta Bednářová, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Vlasta Bednářová, CSc.