Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy teorie a technologie výroby železa a oceli (ZTTVŽO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZTTVŽO - Základy teorie a technologie výroby železa a oceli, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- student bude umět formulovat základní fyzikálně – chemické děje probíhající při výrobě surového železa a dějeprobíhající při výrobě oceli v primárních agregátech představující konvertory, tandemové pece a elektrické obloukovépece, včetně dezoxidace a legování oceli,- student bude umět využít základní teoretické poznatky a technologické principy při výrobě surového železa a oceli,- student bude umět na základní úrovni použít své znalosti z oblasti výroby surového železa a oceli v provozníchpodmínkách.

Osnova

1. Vsázkové materiály pro výrobu surového železa, jejich vlastnosti a úprava. Železné rudy, koks, struskotvornépřísady, aglomerace a peletizace rud.2. Struktura vysokopecního závodu, hlavní části vysoké pece, jejich účel a konstrukce.3. Fyzikálně – chemické děje v oxidačních prostorech vysoké pece. Použití náhradních paliv při výrobě surovéhoželeza.4. Protiproud vsázky a plynu ve vysoké peci. Výrobnost vysoké pece a její řízení.5. Redukční děje ve vysoké peci. Redukce oxidů železa uhlíkem a vodíkem, přímá a nepřímá redukce, redukce ostatníchprvků.6. Druhy surových želez, vysokopecní struska, odsiřování ve vysoké peci.7. Alternativní způsoby výroby železa, přímá redukce rud (DRI), tavná redukce (SRI).8. Charakteristika, výroba oceli.9. Ocelářské strusky, charakteristika, jejich úloha a základní rozdělení.10. Žárovzdorné materiály při výrobě oceli, rozdělení, vlastnosti, charakteristika základních žárovzdorných materiálůa jejich použití.11. Základní ocelářské reakce, uhlíková reakce, oxidace Si, Mn, odfosfoření, odsíření oceli, podmínky průběhu reakcí.12. Výroba oceli v kyslíkových konvertorech s dmýcháním kyslíku horem, spodem, kombinované způsoby dmýchání, konstrukcezařízení, technologie výroby oceli.13. Výroba oceli v tandemových pecích, elektrických obloukových pecích, konstrukce zařízení, technologie výrobyoceli.14. Dezoxidace oceli, úloha a způsoby dezoxidace, legování oceli, úloha feroslitin.

Literatura

[1] BROŽ, L. Teoretické základy výroby železa. Praha: SNTL/ALFA, 1975, 390 s.[2] BROŽ, L., a kol. Hutnictví železa. Praha: SNTL/ALFA, 1988, 455 s.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Jiří Bažan, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jiří Bažan, CSc.Ing. Ladislav Socha, Ph.D.