Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy výroby neželezných kovů (ZVNK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZVNK - Základy výroby neželezných kovů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student bude po absolvování předmětu schopen:- definovat základní charakteristiky jednotlivých skupin kovů - klasifikovat a objasnit nosné technologie kovů- definovat a vysvětlit základní parametry jednotlivých technologií, které ovlivňují procesy přípravy vybranýchkovů- formulovat přednosti a nedostatky jednotlivých technologií- aplikovat základní teoretické poznatky z fyzikální chemie, chemie a teorie hutnických procesů na procesy výrobyneželezných kovů- charakterizovat základní předpoklady pro průběh procesů pyro, hydro a elektrometalurgieStudent bude umět- aplikovat získané teoretické i praktické poznatky na řešení technických problémů - optimalizovat technologické parametry procesů přípravy vybraných kovů- vybrat optimální technologický proces na výrobu vybraných skupin kovů

Osnova

1. Technické rozdělení neželezných kovů, charakteristika vlastností jednotlivých skupin a typické aplikace neželeznýchkovů a jejich slitin v technické praxi2. Suroviny na výrobu neželezných kovů, význam druhotných surovin a recyklačních procesů3. Termodynamický a kinetický popis pyrometalurgických pochodů výroby neželezných kovů, termická disociace, procesypražení, redukce, chlorace, Kellogovy a Ellinghamovy diagramy4. Procesy tavení, kovohutnické strusky, kamínky, míšně, surový kov, rafinační procesy5. Hydrometalurgické a elektrometalurgické procesy6. Výroba, vlastnosti a použití obecných neželezných kovů a jejich slitin (Cu, Ni, Pb, Zn, Co, Sn)7. Výroba, vlastnosti a použití lehkých kovů a jejich slitin (Al, Mg). Recyklace druhotných surovin, ekonomickéa ekologické výhody.8. Výroba, vlastnosti a použití ušlechtilých kovů a jejich slitin (Au, Ag, kovy platinové skupiny)9. Výroba, vlastnosti a použití těžkotavitelných kovů a jejich slitin (Ti, W, Mo)10. Výroba, vlastnosti a použití rozptýlených kovů a lanthanidů (Sc, La a lanthanidy)11. Výroba, vlastnosti a použití radioaktivních kovů (U)

Literatura

[1] LOSERTOVÁ, M., SKOTNICOVÁ, K.: Základy výroby neželezných kovů. Studijní opora, 2013.[2] KUCHAŘ, L.: Hutnictví neželezných kovů. Skripta VŠB Ostrava, 1987, 335 s.[3] DRÁPALA, J., KRIŠTOFOVÁ, D., PEŘINOVÁ, K.: Těžké neželezné kovy – návody do cvičení. Skripta VŠB Ostrava, 1986,197 s.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Dr. Ing. Monika Losertová

Vyučující

doc. Dr. Ing. Monika Losertovádoc. Ing. Kateřina Skotnicová, Ph.D.