Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zásobování vodou (ZVO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZVO - Zásobování vodou, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Absolvent předmětu bude schopen po ukončení studia samostatně spořádat předkládané odborné texty v oblasti zásobovánívodou, chronologicky je členit do odborných oblastí. Následně bude schopen provést základní analýzy rizikovýchoblastí zabývajících se technickou infrastrukturou na úseku vodního hospodářství a jejich potenciálními dopadyna veřejnou infrastrukturu územních celků. Dle potřeby, na základě studia tohoto předmětu, bude schopen samostatnězpracovávat plány krizové připravenosti subjektů a podílet se na zpracování krizových plánů krajů a samosprávnýchúzemních celků. Rovněž bude schopen posuzovat a navrhovat způsoby požárního zabezpečení zastavěných území jednotlivýchobjektů a definovat slabé a silné stránky distribučních systémů ve vztahu k zásobování požární vodou.

Osnova

1. Účel a význam vodovodů. - obecný- požární- ČR- Evropská unieZákladní pojmy ve vodárenství.2. Zákonný rámec o využívání a provozování vodárenských systémů.3. Potřeba vody, stanovení potřeb pro obyvatelstvo, průmysl, zemědělství a požární účely.- plánování potřeb- nerovnoměrnost spotřeby vody- tlakové ztráty- objemové ztráty- bezpečnostní akumulace vody4. Doprava a rozvod vody. Předpoklady provozování vodárenských systémů. Druhy vodovodů, gravitační, výtlačné, tlaková pásma. Průmyslové a požární vodovody.5. Akumulace vody, vodojemy, kapacitní možnosti spotřeby požární vody:- dimenzování vodovodních přípojek- dimenzování vodoměrů- kombinovaná řešení spotřeby požární vody6. Čerpání a doprava vody, používaná zařízení, čerpací stanice, úpravny vod, hydroforové stanice, jejich aplikační možnosti a rizika na zabezpečení požárního množství vody.7. Požární hydranty, plnicí a odběrná místa, jejich smysl, funkce a začlenění do systému vodárenských sítí. Rizika užívání ve vztahu na kvalitu vody.8. Kapacitní možnosti požárních hydrantů při maximálních odběrech ve vztahu k dimenzi vodovodní sítě, hydrostatickému a hydrodynamickému tlaku vody.9. Krizové stavy, nouzová řešení, aplikační možnosti zajištění požární bezpečnosti při výpadku vodních zdrojů, narušení vodovodních sítí, vyřazení akumulací, zhoršené kvalitě vody nebo prohlášení pitné vody za užitkovou.10. Integrovaný záchranný systém, možnosti systému, jeho řízení a formy spolupráce s vodárenskými společnostmi.11. Vnitřní požární rozvody vody, projektování, užívání, zkoušky, rizika selhání při požáru. Praktické cvičení v různých hydraulických a hydrostatických poměrech vodárenských systémů.12. Vysokotlaké rozvody pitné vody, kapacitní parametry, pozitiva a negativa při využívání u vysokopodlažní městské zástavby, kombinační možnosti při požárním zásahu.13. Vliv havárií a úniku závadných látek na čistírenské procesy odpadních vod, způsoby zjišťování a řešení případů. Bezpečnostní rizika při práci čet a obyvatelstva.14. Koncepce zabezpečení obyvatelstva a veřejné infrastruktury pitnou vodou za krizových situací.15. Krizové plánování v oblasti provozování vodovodů pro veřejnou potřebu.

Literatura

KROČOVÁ, Š.: Bezpečnost dodávek požární vody z vodárenských systémů, SPBI Spektrum, Ostrava 2014, ISBN: 978-80-7385-153-8KROČOVÁ, Š.: Strategie dodávek pitné vody, SPBI Spektrum, Ostrava 2009, ISBN: 978-80-7385-072-2Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách v aktuálním zněníZákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu v aktuálním zněníZákon č. 240/2000 Sb. o krizovém řízení v aktuálním zněníNařízení vlády č.432/2010 Sb., o kritériích pro určení prvku kritické infrastrukturyČSN 730873. Požární bezpečnost staveb: Zásobování požární vodou.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Šárka Kročová, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Šárka Kročová, Ph.D.Ing. Aleš Tulach