Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základní zesilovací struktury (ZZS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZZS - Základní zesilovací struktury, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student bude umět posoudit konstrukční principy moderních integrovaných zesilovacích struktur a jejich základníaplikační oblasti. Některé základní aplikační principy si ověří laboratorně - např. invertující, neinvertujícía rozdílové zapojení zesilovače; klopný obvod s hysterezí; astabilní obvod; oscilátor RC; ... . Seznámí se i sezákladními reálnými vlastnostmi struktur a základními degradačními mechanismy.

Osnova

Přednášky: Napěťový operační zesilovač jako ideální prvek; základní pojmy z teorie zpětné vazby. Elektronky, bipolární aunipolární tranzistory - historie, základní parametry Diferenční zapojení s tranzistory; sledovač (i komplementární- moderní); zdroj proudu jako aktivní zátěž; proudové zrcadlo. Operační zesilovače napěťové - VFA - s limitujícímiproudovými zdroji ve vstupním dílu (klasické). Základní aplikace VFA (zesilovače, generátory, komparátory). Operačnízesilovače s proudovou zpětnou vazbou - CFA. Základní aplikace CFA. Operační zesilovače VFA využívající konstrukčníchzásad zesilovačů CFA. Typické nelineární aplikace operačních zesilovačů. Princip transkonduktančních zesilovačů(OTA), Nortonova zesilovače (NZ) a proudového konvejoru (CCII). Srovnání zesilovacích struktur z aplikačního hlediska. Princip stabilizovaných zdrojů, bandgap reference. Filtry 1. a 2. řádu s operačními zesilovači, řazení do kaskády.Degradační mechanismy polovodičových struktur, chlazení .Cvičení: Základní zapojení tranzistorů; pracovní bod; vlastnosti. Zesilovače s ideálním OZ (invertující, neinvertující,diferenční). Komparátory, generátory, oscilátory s ideálním OZ. Odhad vlivu neideálního zesilovače na vlastnostizapojení. Příklad nelineární aplikace operačního zesilovače - usměrňovač, omezovač. Filtry 1. a 2. řádu s ideálnímiOZ a jejich řazení. Zadání a diskuse k projektu.Laboratoře: Určení převodní charakteristiky invertujícího a neinvertujícího zesilovače - práce s katalogovými listy. Měřenívlastností diferenčního zapojení operačního zesilovače. Degradace frekvenčních vlastností zesilovače s růstemzesílení. Měření vlastností generátoru obdélníkového napětí - práce s katalogovými listy. Měření na usměrňovačia omezovači. Měření vlastností filtrů 1. a 2. řádu, řazení filtrů. Projekty:PŘÍKLADY Návrh pásmové propusti se strmostmi 40 dB/dek a definovaným horním a dolním kmitočtem. Návrh úzkopásmové pásmovépropusti s daným činitelem jakosti. Návrh generátoru obdélníkového napětí. Návrh oscilátoru RC s pevným kmitočtem.

Literatura

Punčochář,J.: Operační zesilovače v elektronice. BEN, Praha 2002 (5. vydání)Punčochář,J.: Operační zesilovače - historie a současnost. BEN, Praha 2002

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Dr. Ing. Josef Punčochář

Vyučující

Ing. Jitka Mohylová, Ph.D.doc. Dr. Ing. Josef Punčochář