Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Koloidní a povrchová chemie (D403006)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D403006 - Koloidní a povrchová chemie, Fakulta chemicko-inženýrská, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Vliv fázových rozhraní na vlastnosti disperzních systémů, termodynamika systémů s velkou plochou fázového rozhraní. Molekulární pohled na fázová rozhraní.Mezifázová energie, mezifázové napětí, závislost na teplotě, metody měření.Termodynamika zakřivených fázových rozhraní, Laplaceova-Youngova rovnice. Vliv zakřivení na tlak nasycené páry, na rozpustnost za konstantní teploty. Vliv zakřivení na rovnováhu kapalina-pára a pevná fáze-kapalina za konstantního tlaku - Thomsonova rovnice.Rovnováha na třífázovém rozhraní. Smáčení a rozestírání, Youngova rovnice. Povrchové filmy nerozpustných látek na kapalných a pevných površích. Filmy Langmuira a Blodgettové.Kinetika adsorpce a adsorpční rovnováha. Gibbsova adsorpční izoterma. Adsorpce plynů na pevných látkách, adsorpce z roztoků na pevných látkách.Elektrické vlastnosti fázových rozhraní. Elektrická dvojvrstva, elektrokinetické jevy.Disperzní soustavy, jejich klasifikace a charakterizace. Rozdělovací funkce. Stabilita disperzí.Kinetické vlastnosti disperzních soustav ovlivňované stupněm disperzity. Tepelný pohyb, difuze, sedimentační jevy, osmóza, membránové jevy.Viskozita disperzních soustav. Einsteinova rovnice. Plasticita, pseudoplasticita a dilatanceOptické vlastnosti disperzních systémů. Rozptyl světla.Heterogenní disperze - lyofobní soly, emulze, pěny, aerosoly, soustavy s tuhým disperzním prostředím. Asociativní povrchově aktivní látky, kritická micelární koncentrace. Makromolekulární koloidní roztoky. Soustavy se spojitým disperzním podílem, reverzibilní a ireverzibilní gely.

Literatura

Bartovská L., Šišková M.: Fyzikální chemie povrchů a koloidních soustav, VŠCHT Praha, 2005. Bartovská L., Šišková M.: Co je co v povrchové a koloidní chemii - elektronický výkladový slovník verze 1.0, 2005 - přístup zdarma (http://vydavatelstvi.vscht.cz/informace/uid_es-001_cze.html).Adamson A.W.: Physical Chemistry of Surfaces, New York 1990 Shaw D.J.: Introduction to Colloid and Surface Chemistry, London 1980. Everet D.H.: Basic Principles of Colloid Science, London 1988. Hiemenz P.C., Rajagopalan R.: Principles of Colloid and Surface Chemistry, 3rd Ed., New York 1997. Myers D.: Surfaces, Interfaces, and Colloids, VCH Publishers, Inc., New York 1999.

Garant

Bartovská Lidmila doc. Ing. CSc.