Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bioreaktory (D409003)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D409003 - Bioreaktory, Fakulta chemicko-inženýrská, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Typy buněk, eukaryotní a prokaryotní buňky, struktura buněk, chemické složení buněk, od DNA k proteinu, fáze buněčného cyklu, získávání energie buňkami, energetika mikrobiálního růstu.2. Rozdělení enzymů, enzymové reakce, kinetika enzymových reakcí, inhibice enzymů, vliv pH, iontové síly, teploty.3. Imobilizované enzymy a mikrobiální buňky, metody imobilizace, vliv imobilizace na kinetiku enzymových reakcí.4. Transport hmoty v systémech s imobilizovanými biokatalyzátory, limitující děje.5. Kinetika mikrobiálního růstu a produkce metabolitů, modely mikrobiálního růstu.6. Pohyb buněk a chemotaxe, matematický model chemotaxe v prostorově jednorozměrném systému.7. Typy mikrobiálních interakcí, matematické modely mikrobiálních interakcí, soutěžení a vliv chemotaxe, systémy dravec-kořist.8. Reaktory s enzymy a mikrobiálními buňkami a s enzymy, příklady použití reaktorů, jevy ovlivňující chod reaktorů, ideální chod reaktorů.9. Přenos hmoty a tepla v bioreaktorech, transport kyslíku a jeho rozpustnost, kLa.10. Tepelná sterilizace, zařízení pro sterilizaci, koeficient prostupu tepla.11. Procesy získávání mikrobiálních produktů, separace buněk od kultivačního média, destrukce buněk, metody izolace produktů, purifikace produktů.12. Sekvence separačních kroků, ekonomické zásady při separaci buněčných produktů.13. DNA a proteinové technologie. Sekvenování DNA, amplifikace DNA, cDNA knihovny, genové inženýrství.14. Rekombinantní proteiny, geneticky modifikované organizmy (postup přípravy, přínosy a rizika, příklady), příprava speciálních proteinů v geneticky modifikovaných organizmech, příprava monoklonálních a polyklonálních protilátek.

Literatura

Blanch H.W., Clark, D.S., Biochemical Engineering, Marcel Dekker, New York, 1997.Harrison R.G., Bioseparation science and engineering, Oxford, 2003.Alberts B. et al., Molecular biology of the cell, Abingdon, 5th edition, 2008.Kodíček M., Karpenko V., Biofyzikální chemie, skriptum VŠCHT, Praha, 1997.Vodrážka Z. Biochemie, Academia, Praha 2002.

Garant

Přibyl Michal prof. Ing. Ph.D.Hasal Pavel prof. Ing. CSc.