Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální chemie B (N403040)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N403040 - Fyzikální chemie B, Fakulta chemicko-inženýrská, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Redoxní reakce a jejich termodynamika, elektrolýza a galvanický článek. Faradayův zákon, aplikace.2. Rovnovážné galvanické články, termodynamika reakcí v článku, Nernstova a Lutherova rovnice. Typy elektrod, galvanické články jako zdroje energie. Přepětí, polarografie, voltametrie. Koroze a pasivace.3. Fyzikální kinetika (transport částice, energie, hybnosti): difúze, viskozita, tepelná vodivost, sedimentace, elektroforéza. Kapaliny, Brownův pohyb.4. Molekuly v elektrickém poli. Migrace iontů v elektrickém poli a konduktivita, Kohlrauschův zákon, vodivostní měření.5. Základní pojmy chemické kinetiky, rychlost reakce, rychlostní rovnice, poločas. Arrheniův vztah. Jednoduché a simultánní reakce. Bilance, kinetika a chemická rovnováha (Le Chatelierův-Braunův princip).6. Reakce následné, bočné a vratné. Matematické osvěžení: obyčejné diferenciální rovnice a jejich řešení.7. Reakční mechanismy a aproximace stacionárního stavu; aplikace (kupř. fotochemické, radikálové či katalyzované reakce, enzymatické reakce, autokatalýza, kooperativita).8. Kinetická teorie plynů. Boltzmannovo a Maxwellovo-Boltmannovo rozdělení. Barometrická rovnice podruhé. Teorie chemické kinetiky a dynamika. Aktivovaný komplex, difúze a reakční rychlost.9. Gibbsův fázový zákon. Fázové rovnováhy v jednosložkových soustavách, Clapeyronova a Clausiova-Clapeyronova rovnice.10. Rovnováhy ve vícesloľkových systémech, fázové diagramy a jejich interpretace. Rovnováha kapalina-pára, Raoultův zákon, neideální kapalná směs, azeotrop a heteroazeotrop. Přehánění s vodní parou. 11. Rozpustnost plynů v kapalinách, teplotní závislost. Rovnováha kapalina-pevná látka, eutektikum a peritektikum, křivky chladnutí, termodynamický popis. 12. Koligativní vlastnosti: kryoskopie, ebulioskopie a osmotické rovnováhy. Ternární systémy, trojúhelníkové diagramy, Nernstův rozdělovací zákon.13. Základy chemie povrchů. Fyzikální sorpce a chemisorpce. Základní adsorpční izotermy (Langmuirova, BET, Freundlichova).14. Povrchové napětí, Laplaceova-Youngova rovnice, Kelvinova rovnice. Surfaktanty, micely, filmy, koloidy. Elektrokinetické jevy.

Literatura

Z: Novák J. a kol., Fyzikální chemie I - bakalářský kurz, VŠCHT Praha, 2005, 8070805595Z: Novák J. a kol., Fyzikální chemie - bakalářský a magisterský kurz, VŠCHT, Praha 2008, 9788070806753Z: Malijevský a kol., Breviář z fyzikální chemie, VŠCHT Praha, 2000, 8070804033Z: Novák J. a kol., Příklady a úlohy z fyzikální chemie, VŠCHT Praha, 2000, 8070803940D: Atkins P.W., de Paula J., Physical Chemistry, Oxford University Press, 2010, 9780199543373

Garant

Slavíček Petr prof. RNDr. Ph.D.Fulem Michal doc. Ing. Ph.D.