Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pokročilé programování a algoritmizace (N409031)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N409031 - Pokročilé programování a algoritmizace, Fakulta chemicko-inženýrská, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Úvod - obecná problematika vytváření programového vybavení. Životní cyklus softwaru. Kategorizace softwaru. Softwarové inženýrství.Teorie formálních systémů, Postovy produkční systémy. Teorie programovacích jazyků, jejich typy. Syntaktický a sémantický popis. Gramatika programovacího jazyka, formy zápisu syntaxe jazyka.Programovací technologie (metodiky) a jejich vztah k programovacím jazykům. Přehled používaných programovacích technologií. Principy strukturovaného programování.Algoritmy, jejich formální zápis a programová realizace. Časové a prostorové charakteristiky algoritmů. Datové struktury využívané v algoritmech. Některé obecně využitelné algoritmy.Jazyky typu FORTRAN - obecné charakteristiky a přehled verzí. FORTRAN 77 - struktura programu, datové typy, výrazy, příkazy.Vstupy a výstupy v jazyku FORTRAN 77. Pokročilejší prvky a konstrukce jazyka FORTRAN 77. Některé problémy jazyka FORTRAN 77, zastaralé a nežádoucí prvky.Jazyky Fortran 90 a 95, hlavní rozdíly oproti jazyku FORTRAN 77. Stavba zdrojového tvaru programu. Nové možnosti pro využívání datových typů, proměnných, polí a výrazů. Nové nebo vylepšené příkazy. Ukazatelé a dynamická alokace. Moduly.Jazyk C. Základní charakteristiky a využití. Stavba programu, datové typy a operátory. Příkazy jazyka.Jazyk C. Direktivy kompilátoru, symbolické konstanty a makra. Funkce (podprogramy), využívání funkční hodnoty a parametrů funkce.Jazyk C. Definice a využití ukazatelů, struktur a odvozených datových typů. Další pokročilejší prvky jazyka.Jazyk C. Vybrané funkce ze standardních knihoven. Vstupní a výstupní operace. Operace s řetězci znaků. Vybrané matematické funkce. Operace s kalendářními daty. Funkce pro dynamickou alokaci a dealokaci paměti.Jazyk C++. Účel a základní vlastnosti. Rozdíly mezi C a C++, nové možnosti a omezení.Jazyk C++. Objektově orientované a vizuální programování. Deklarace objektových tříd a jejich využití. Polymorfismus, dědičnost, přetěžování. Principy tvorby aplikací pro Windows.Ostatní často využívané jazyky. Jazyk Visual Basic a vizuální programování. Jazyk Pascal a strukturované programování. Jazyk Java a objektově orientované programování. Jazyk Prolog a logické programování. Jazyk LISP a funkcionální programování. Jazyky pro Internetové aplikace.

Literatura

Z: Vaněk T.: Přednášky z PPA (elektronická forma), 2011.Z: Hřebíček J. a kol.: Programovací jazyk FORTRAN 77 a vědeckotechnické výpočty. Academia Praha, 1989.Z: Compaq Visual Fortran Language Reference. Visual Fortran Version 6.6 (elektronická forma). Compaq Computer Corporation, 2001.Z: Virius M.: Jazyky C a C++. Kompletní kapesní průvodce proramátora. Grada Publishing, Praha, 2005.D: Walraet B.: Programming, the impossible challenge. North-Holland, 1989.D: Zahradník V.: Programování - Fortran 90. Skriptum ČVUT, Fakulta stavební, 1996.D: Eckel B.: Myslíme v jazyku C++. Grada Publishing, 2000.D: Kruglinski D.J.: Mistrovství ve Visual C++. Computer Press, 1999.D: Virius M.: Pasti a propasti jazyka C++. Grada Publishing, 1997.D: Horton I.: Wrox Press C++ tutorial. Wrox Press, 1998 (elektronická učebnice).D: Horton I.: Introduction to Visual C++ 6.0 Standard Edition. Wrox Press, 1998.D: Jinoch J., Müller K., Vogel J.: Programování v jazyku Pascal. SNTL Praha, 1986.

Garant

Vaněk Tomáš doc. RNDr. CSc.Nevoral Vladislav Ing. Ph.D.