Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bezpečnostní inženýrství (N409043)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N409043 - Bezpečnostní inženýrství, Fakulta chemicko-inženýrská, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Základní představy a pojmy analýzy rizika, klasifikace nebezpečných látek, legislativa, příklady a rozbory závažných havárií v chemickém průmyslu.2. Základní metody hodnocení rizik: metoda Dow Fire and Explosion Index, HAZOP, Fault Tree Analysis (FTA), Failure Modes and Effects Analysis (FMEA).3. Klasifikace hořlavých látek, požární charakteristiky hořlavých kapalin - bod vzplanutí, bod hoření, teplota samovznícení.4. Chemické výbuchy, meze výbušnosti a jejich stanovení, diagram hořlavosti, ekvivalent TNT,výbuchy prachů.5. Únik látek ze zásobníků - rychlost/doba výtoku kapalin a plynů.6. Šíření škodlivých plynů v atmosféře - disperzní modely rozptylů, CFD.7. Charakter požáru v uzavřených a otevřených prostorech, tepelné charakteristiky při požáru.8. Zdroje vznícení, prevence a požární a výbuchová ochrana v chemických provozech.9. Nebezpečí a prevence při ohřevu/chlazení u chemických reaktorů a exotermických procesů (absorpce, adsorpce, nitrace, chlorace).10. Detektory požárů a senzory plynů: rozdělení, základní principy, užití. 11. Toxické látky a vliv na člověka.12. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.

Literatura

Z:Crowl D.A.,Louvar J.F.,Chemical Process Safety Fundamentals wih ApplicationsPrentice Hall Second Edition,New York,2002,0-13-018176-5

Garant

Jahoda Milan doc. Dr. Ing.Nevoral Vladislav Ing. Ph.D.