Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Inovace strukturovaných produktů (N409075)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N409075 - Inovace strukturovaných produktů, Fakulta chemicko-inženýrská, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Koncepty produktového a procesního inženýrství. Rozdíly ve výrobě, výzkumu a inovacích pro komoditní a speciální produkty. Současné průmyslové trendy.2. Identifikace potřebných inovací podle segmentů trhu. Technická charakterizace atributů chuti, vůně a viskozity. Případové studie: čokoláda, obličejový krém.3. Kriteriální výběr nejlepší varianty pro několik inovací: baterie, výfuk, odstraňování dusíku ze zemního plynu.4. Ekonomické srovnání procesů: odsolování vody různými procesy, zahušťování mléka.5. Volba nejlepšího řešení na základě termodynamiky a kinetiky dějů: šálek na kávu, čištění antibiotik, zlepšení pleťového mléka.6. Řešení pro lokální akumulaci energie, tepla a chladu. Přehled současných konceptů. Větrání budov s recyklací tepla a regulací vlhkosti. Průtočné elektrochemické cely.7. Rozbor vybraných konceptů pro získávání a skladování energie. Biopaliva, fotovoltaika. Tepelná čerpadla. Stirlingův stroj. Nízkoteplotní Rankinův cyklus.8. Baterie a jejich konstrukce. Porovnání současných a vyvíjených baterií.9. Produkty s mikrostrukturou. Koncept tzv. měkké hmoty.10. Mechanické a rheologické vlastnosti materiálů a jejich závislost na teplotě. Houževnatost.11. Disperse v produktovém inženýrství. Suspenze, emulze, pěny, pasty, slitiny, aerosoly.12. Modifikace smáčivosti a jiných povrchových vlastností materiálů.13. Podstata volby řešení pro požadované optické, tepelně či elektricky isolační vlastnosti.14. Polymery s požadovanými sorpčními a transportními vlastnostmi. Obalové materiály pro potraviny.

Literatura

Cussler E.L., Moggrridge G.D.: Chemical Product Design, Cambridge University Press (2001).Letcher T.M.: Future Energy, Elsevier (2008).

Garant

Kosek Juraj doc. Dr. Ing.Grof Zdeněk Ing. Ph.D.