Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biofyzika (N444010)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N444010 - Biofyzika, Fakulta chemicko-inženýrská, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Vznik Vesmíru, formace částic, galaxií a hvězd. Vznik života a organických struktur. Problémy entropie a informace.2. Evoluční teorie, evoluční strategie. Chování biologických, chemických a sociálních systémů.3. Dynamické systémy, matematické modely, vyšetřování chování, metody přibližného řešení a odhad chování, fázový portrét.4. Termodynamické základy biochemických reakcí.5. Termodynamika transportu (pasivní a aktivní transport, Gibbs-Donnanova rovnováha).6. Morfologie a funkce různých biologických membrán v přenosu látek a energie, LB monovrstvy.7. Elektrické projevy organismů.8. Modelování el. vlastností membrán, kabelové vlastnosti nervového vlákna. Neurony a neuronové sítě.9. Biomechanika (laminární a turbulentní proudění, tok krve, let ptáků, plavání ryb).10. Biomechanika pohybového systému (svaly, kosti).11. Optika (geometrická optika, lidské oko, vady a jejich korekce).12. Akustika (sluchový orgán, teorie slyšení, záznam zvuku, hudba). 13. Ionizující a neionizující záření a jeho interakce s hmotou a živými tkáněmi.14. Interakce faktorů vnějšího prostředí s živými organismy (tlak, teplota, mech. energie, metody mikrobiologické dekontaminace).

Literatura

Z: Hrazdira I., Biofyzika, Avicenum, 1983D: Hrazdira I., Mornstein V., Lékařská biofyzika a přístrojová technika, Neptun, 2001, ISBN 80-902896-1-4D: Biofyzika v medicíně, kolektiv autorů, Manus, 2003, ISBN 80-86571-03-3D: Biophysics, Glaser R., Springer Verlag 2009, ISBN 3-540-67088-2

Garant

Scholtz Vladimír doc. Ing. Ph.D.