Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bioanorganická chemie (D101007)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D101007 - Bioanorganická chemie, Fakulta chemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Formální oxidační stavy a koordinační stereochemie biologicky důležitých iontů kovů. Konstanty stability, kinetika a mechanizmus reakcí komplexů kovů. Záchyt iontů kovů a jejich transport přes membránu. Transport a uložení iontů kovů in vivo. Myoglobin a hemoglobin. Hemerythrin, hemocyanin. Hydrolýzy, karboxypeptidáza A, fosfáty, hydro-lyáza-akotinaza. Kofaktory a koenzymy v metaloredoxních proteinech. Klastry obsahující železo a síru, hemy. Měďnatý ion a jeho komplexy. Molybden, kobaltaminy, koenzymy obdahující nikl. Mitochondrialní transport elektronů. Přehled chemie prvků I.a II. skupiny v biologických systémech. Aktivace enzymů, komplexy s nukleovými kyselinami, biominerály, hmota kostry. Toxicita kyslíku, toxicita kovů. Koordinační sloučeniny jako terapeutické látky.

Literatura

Z: R. R. Crichton, Biological Inorganic Chemistry, 2nd ed., Elsevier 2011, ISBN: 978-0-444-53782-9 D: W. Kaim. B. Schwederski, A. Klein: Bioinorganic chemistry, 2nd ed. Wiley 2013

Garant

Lukeš Ivan prof. RNDr. CSc.Hoskovcová Irena Ing. CSc.