Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mechanismy organických reakcí (D110002)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D110002 - Mechanismy organických reakcí, Fakulta chemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Obecné pojmy. Strukturní a elektronické efekty mající vliv na průběh reakce. Energetický průběh reakce. Teorie tranzitního stavu.2. Elektrofilní substituce na nasyceném atomu uhlíku. Syntetická využitelnost a její příklady.3. Nukleofilní substituce na nasyceném atomu uhlíku. Vliv sousedních skupin, nukleofilu a odstupující skupiny na průběh reakce. Syntetické využití a jeho příklady.4. Elektrofilní aromatická substituce. Syntetické využití. SEAr u heteroaromatických sloučenin. Vliv substituentů na průběh reakce. Využití reakce v chemické syntéze. 5. Nukleofilní aromatická substituce. Meisenheimerův komplex. SNuAr u heteroaromatických sloučenin. Syntetické příklady.6. Radikálové substituční reakce. Radikálové adice na násobných vazbách a jejich průběh. Syntetické příklady radikálových adicí na dvojné vazby. Praktické aplikace radikálových reakcí v organické chemii.7. Eliminační reakce. Hoffmannovo pravidlo. Stereochemický průběh eliminačních reakcí. Příklady a syntetické využití reakce.8. Adiční reakce na násobné vazby. Elektrofilní a nukleofilní adice. Cis adice na dvojné vazbě. Synteticky významné případy adicí na násobné vazby mezi atomy uhlíku.9. Pericyklické reakce. Diels-Alderova reakce. Sigmatropní přesmyky. Enové reakce a elektrocyklické reakce.10. Nukleofilní adice na polárních vazbách. Adice na karbonylové sloučeniny a jejich průběh. Syntetické příklady nukleofilních reakci na násobných polárních vazbách.11. Oxidace a redukce.12. Molekulární přesmyky. Nukleofilní a elektrofilní přesmyky. Radikálové přesmyky. Příklady přesmyku a jejich syntetické využití.13. Fotochemické reakce.

Literatura

Z:Grossman R.B., The Art of Writing Reasonable Organic Reaction Mechanisms, New York, Springer, 2003, 9780387954684Z:Edenborough M., Organic Reaction Mechanisms, Taylor & Francis Ltd, London, 1999, 0748406417D:Carey F.A., Sundberg R.J., Advanced Organic Chemistry, Springer, New York, 9780387683461D:Smith M.B., March J., March's Advanced Organic Chemistry: Reactions, Mechanisms, and Structure, John Wiley & Sons, New Jersey, 9780471720911

Garant

Tobrman Tomáš Ing. Ph.D.