Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Toxikologie pro chemiky (D110015)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D110015 - Toxikologie pro chemiky, Fakulta chemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Toxikologie, toxicita - vymezení pojmů, místo toxikologie mezi ostatními vědami, historický nástin.2. Škodlivé působení látek na různých úrovních - molekulární, buněčné a orgánové. Mechanismy působení, receptorová teorie.3. Osud cizorodých látek v organismu: absorpce, distribuce, biotransformace, vylučování (toxikokinetika a toxikodynamika).4. Biotransformace cizorodých látek a toxicita - typy biotransformačních reakcí, detoxikace a metabolická aktivace, biotransformační enzymy.5. Toxické projevy - otrava, druhy účinku (akutní a chronická toxicita, lokální a systémový účinek, neurotoxicita, imunotoxicita, mutagenita, teratogenita, karcinogenita, orgánová toxicita.6. Způsoby zjišťování toxicity - experimenty in chemico, in vitro a in vivo; počítačové modely.7. Zjišťování toxických vlastností z literatury - toxikologická data (LD, LC, NOAEL, LOAEL a pod.), toxikologické databáze.8. Odhad toxicity z chemické struktury - predikční toxikologie (SAR, QSAR).9. Biologické monitorování - indikátory dávky a indikátory účinku (metabolity, proteinové adukty a adukty DNA).10. Experimentální toxikologie - chemický pohled (sledování osudu cizorodé látky, metody studování absorpce, distribuce, metabolismu a vylučování).11. Experimentální toxikologie - biologický pohled (sledování změn organismu po vstupu cizorodé látky).12. Speciální toxikologie: toxické látky rostlinného a živočišného původu, psychoaktivní látky, bojové látky, ekotoxické látky, biocidy a pesticidy.13. Karcinogenese, genotoxické a epigenetické karcinogeny, odhad karcinogenity ze struktury a biotransformace.14. Metody odhadu risika (risk assessment)

Literatura

Z: I. Linhart: Toxikologie - Interkace škodlivých látek s živými organismy, jejich mechanismy, projevy a důsledky, VŠCHT Praha, 2012D: C.D. Klaasen, J.B. Watkins III: Casarett and Doull´s Essentials of Toxicology. McGrow-Hill 2003;D: H. Lüllmann, K. Mohr, M. Wehling: Farmakologie a toxikologie. Grada a Avicenum, 2002;D: S.E. Manahan: Toxicological Chemistry. Lewis Publishers, 1990;

Garant

Linhart Igor doc. Ing. CSc.