Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Organická chemie B (N110029)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N110029 - Organická chemie B, Fakulta chemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Alkoholy a fenoly - přehled syntéz. Reaktivita na vazbě O-H a C-O. Chránění OH skupiny.2. Dioly a polyoly. Pinakolový a retropinakolový přesmyk. Ethery a epoxidy - syntéza a reaktivita. Crown-ethery. Thioly a sulfidy - syntéza a chiralita.3. Sloučeniny obsahující karbonylovou skupinu. Přehled nukleofilních reakcí na karbonylové skupině. Aldehydy a ketony: syntézy, oxidační reakce, nukleofilní adice.4. Karboxylové kyseliny, nitrily - syntéza, reaktivita. Funkční deriváty kyselin - nukleofilní acylová substituce. Polykondenzace a polyadice. Calixareny.5. α,δ - nenasycené karbonylové sloučeniny. Tautomerie karbonylových sloučenin. Enolizace. Reakce enolátů - využití v syntéze (retrosyntetický přístup).6. Aldolizace a aldolová kondenzace. Claisenova kondenzace. Michaelova adice. Robinsonova annelace. Canizzarova reakce, acyloinová kondenzace.7. Deriváty kyseliny uhličité. Heterokumuleny. Využití DCC. 8. Aminy - doplnění a shrnutí, chiralita a basicita. Aminokyseliny - Streckerova a Galatova syntéza. Enantioselektivní syntézy - př. Knowles, definice ee.9. Acidobasické vlastnosti aminokyselin. Peptidy a bílkoviny. Vodíková vazba jako příklad slabých interakcí. Základní principy self-assembly. Virus tabákové mozaiky.10. Sacharidy - klasifikace a struktura. Reaktivita sacharidů. Chránící a aktivující skupiny. Cyklodextriny.11. Heterocykly. Aromatické heterocykly - pětičlenné (furan, pyrrol, thiofen) + pyridin. Kondenzační reakce pyrrolu - calixpyrroly, porfyrinový kruh. 12. Přírodní látky - dokončení: Nukleosidy, nukleotidy, nukleové kyseliny. Příklady dalších biomolekul. Slabé interakce v biomolekulách a v supramolekulárních systémech.13. Pericyklické reakce: Teorie hraničních orbitalů. Cykloadiční reakce. Sigmatropní přesmyky. Elektrocyklické reakce. Cyklopropanační reakce. 14. Přechodné kovy v organické syntéze - formalismus, typy ligandů, "electron counting". Typy reakcí katalyzovaných přechodnými kovy. Příklady reakcí.

Literatura

Z: McMurry J.: Organická chemie, český překlad 6. vydání, VUT Brno, VŠCHT Praha, 2007. 9878070806371 D: Svoboda J. a kol.: Organická chemie I, Vydavatelství VŠCHT Praha, 2005. 9788070805619 D: Liška F.: Konstituce, konformace, konfigurace v názvech organických sloučenin, 1. vydání, Vydavatelství VŠCHT Praha, 2007. 9788070806401

Garant

Budka Jan doc. Ing. Ph.D.Dvořák Dalimil prof. Ing. CSc.Cibulka Radek doc. Ing. Ph.D.