Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální metody studia a charakterizace materiálů (N126030)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N126030 - Speciální metody studia a charakterizace materiálů, Fakulta chemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Úvod, přehled metod z hlediska fyzikálních principů, přehled metod z hlediska sledovaných vlastností.2. RTG difrakce a absorpční spektroskopie (XRD, SAXS, XAS, EXAFS-XANES-NEXAFS).3. Elektronová difrakce (LEED, RHEED).4. Elektronové mikroskopie (SEM, EPMA, EDS, TEM, SAED).5. Objemová, plošná a povrchová rezistivita materiálů, metodika měření. 6. Hallův jev, využití vodivostních a Hallovských měření k analytickým účelům. 7. Mikroskopie se vzorkovací sondou (STM, AFM).8. Metody založené na detekci iontů (SIMS) a jaderné metody (RBS, ERDA, PIXE).9. Spektroskopické metody I(XPS, AES).10. Spektroskopické metody II (FTIR, RS, SERS).11. Metody pro stanovení velikosti a distribuce velikosti nanočástic.12. Metody termické analýzy a kalorimetrie (DTA/DSC, rozpouštěcí kalorimetrie).13. Povrchové vlastnosti, stanovení povrchové energie (goniometrie), elektrokinetická analýza14. Stanovení fyzikálně-chemických charakteristik (stanovení hustoty, viskozity; odhadové metody).

Literatura

Z: Hornyak, G.L., Introduction to Nanoscience, Chapter 3. Characterization Methods, CRC Press, 2008, ISBN 978-4200-4805-6.Z: Cao,G.: Nanostructures & Nanomaterials: Synthesis, Properties & Applications, Chapter 8. Characterization and Properties of Nanomaterials, Imperial College Press, London, 2004, ISBN 1-86094-4159.

Garant

Slepička Petr doc. Ing. Ph.D.Michalcová Alena Ing. Ph.D.