Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historie výroby a zpracování textilií (N148027)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N148027 - Historie výroby a zpracování textilií, Fakulta chemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Kdy a jak vznikaly první textilie. Zpracování materiálu - ruční předení, výroba plsti, šňůr. -Techniky s jednou nekonečnou nití - ruční šití a ruční výšivka, Techniky s jednou nekonečnou nití - pletení bez nářadí, pletení na cívce, pletení na jehlicích, háčkování.,Techniky s jednou nekonečnou nití - síťování, šitá krajka. Techniky s jednou soustavou nití - paličkování, drhání, pletení na rámu. Techniky s dvěma soustavami nití - výroba tkanic, popruhů, stuh, tkaní na neúplném rámu, Techniky s dvěma soustavami nití -tkaní na destičce, tkaní na karetkách, vázání na formě, Tkaní na rámu v ploše - kelimy, ručně vázané koberce,Tkaní na rámu v ploše - gobelíny a tvorba tapisérií, Tkaní na rámu v ploše - ruční tkaní na stavu - Vývoj a postupná mechanizace tkalcovského stavu.Barvení přírodními barvivy, Malba na textil. Ruční tisk - druhy tisku a historický vývoj, způsoby potiskování.

Literatura

Z:Mary Schoeser: World Textiles - A Concise History, London 2003 - ISBN 0-500-20369-5Z:Jitka Staňková: České lidové tkaniny - technologie lidové výroby, Praha 1989Z:Volkmar Ganzhorn: Der orientalische Tepiche ISBN 3-8228-0397D:Jiřina Langhammerová: Pro šikovné ruce, Praha 1975D:Ernst Flemming: Textile Künste - Weberei/Stickerei/Spitze, Leipzig (antikva) D:Karl Kasper:Bunter Traum auf geweben Grund, Berlin (antikva)

Garant

Studničková Jarmila Ing. Bc. Ph.D.