Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy muzeologie (N148042)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N148042 - Základy muzeologie, Fakulta chemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Systém muzeologie, terminologie. Dějiny muzejního fenoménu. Současné trendy v muzeologii, významná mezinárodní sdružení. Teoretická muzeologie a muzejní praxe. Principy muzejní selekce. Muzeálie, substitut. Muzejní dokumentace. Zásady vedení konzervátorské dokumentace. Teorie muzejní tezaurace - muzejní sbírka. Muzeum jako komunikační médium - relace k vědě a veřejnosti. Teorie prezentace. Muzejní komunikace. Metodika muzejní prezentace, muzejní mobiliář. Muzeum jako instituce. Muzejní management. Systém muzejnictví v České republice, Asociace muzeí a galerií. Vývoj muzejní konzervace. Současné trendy v muzejní konzervaci.

Literatura

Z:Waidacher, F.: Príručka všeobecnej muzeológie. Bratislava 1999Z.Beneš, J.: Základy muzeologie. Opava 1997Z.Stránský, Z.: Muzeologie - úvod do studia. Brno 1995D:Rydlová, E.: Zkušenosti ze stáže v muzeu Victoria & Albert v Londýně (se zaměřením na sklo a keramiku). In Sborník z konzervátorského a restaurátorského semináře. Technické muzeum v Brně, Brno 1999, s. 131-134.D:Šimčík, A.: Počátky odborné konzervace železných artefaktů v muzeích v českých zemích. In: Acta historica et museologica Universitatis Silesianae Opaviensis VI., Opava 2003, s. 81 - 92,D:Střeštíková, M.- Šimčík, A.: Dokument z Vantaa - Evropská politika preventivní konzervace. In: Sborník z konzervátorského a restaurátorského semináře, Brno 2003, s. 49- 53D:Konzervátor - restaurátor: profesní kodex. In: Konzervace a restaurování kulturního dědictví z pohledu mezinárodní etiky, Metodický list. Brno 1995, s. 73 - 76.

Garant

Zaoral Roman PhDr.