Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konzervování archivních a knihovních fondů (N148066)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N148066 - Konzervování archivních a knihovních fondů, Fakulta chemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1 Historie konzervování a restaurování archivních a knihovních fondů v českých zemích2. Základy chemie celulózy, hemicelulóz a ligninu3. Stručná historie výroby papíru4. Výroba buničin (nátronový, sulfátový a sulfitový delignifikací proces)5. Ruční a strojová výroba papíru 6. Mechanické, chemické a optické vlastnosti papíru a metody jejich stanovení7. Mechanismy poškození papíru (hydrolýza, oxidace, fotolýza a fotooxidace, síťování)8. Metody konzervování papíru (dezinfekce, čištění, odkyselování, zpevňování)9. Výroba, vlastnost, mechanismy poškození a konzervování vazebních usní a pergamenů a pergamenových listiny10. Funkce, historie a materiály pečetí a bul, metody jejich konzervace, etika restaurování 11. Přehled záznamových prostředků - tuše, želozogalové inkousty, novodobé záznamové prostředky, mechanismy poškození záznamových prostředků a 12. Základy konzervace fotografických materiálů 13. Preventivní péče o archivní fondy 14. Požadavky na restaurátorský protokol

Literatura

Z: Ďurovič M. a kol.: Restaurování a konzervování archiválií a knih, Ladislav Horáček - Paseka, Praha - Litomyšl 2002Z: Hnětkovský V. a kol.: Papírenská příručka. SNTL, Praha 1983.D: Blažej A.: Chémia dreva. ALFA, Bratislava 1975.Z: Blažej A., Krkoška P.: Technológia výroby papiera. Alfa, Bratislava 1989.D: Zelinger J.: Chemie v práci konzervátora a restaurátora. Academia, Praha 1987.D: Souček M.: Zkoušení papíru. SNTL, Praha 1977.Z: Lavédrine B.: A Guide to the Preventive Conservation of Photograph Collections. The Getty Publications. Los Angeles 2003.D: Thomson G.: The Museum Environment. Butterworth-Heinemann (second edition), Oxford 1986.

Garant

Ďurovič Michal doc. Dr. Ing.