Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Semestrální práce oboru technologie restaurování (N150012)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N150012 - Semestrální práce oboru technologie restaurování, Fakulta chemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Náplní semestrální práce je v závislosti na zaměření studenta:Zpracování technologického návrhu pro konzervování či restaurování objektů kulturního dědictví (sbírkového předmětu, archeologického nálezu, stavební památky) včetně kompletního průzkumu daného objektu, příp. ověření návrhu při vlastní konzervaci zadaného objektu a vypracování konzervátorské zprávy.Semestrální práce může být doplněna experimentální studií aplikovaných materiálů (jejich vlastností, stability apod.)Náplň semestrální práce je analogická náplni bakalářské práce. Semestrální práce slouží také k prohlubování technologických znalostí, laboratorních dovedností i schopnosti práce s literaturou a případně i k seznámení s řemeslnými technikami. Semestrální práce vede studenta ke spolupráci s humanitně vzdělanými pracovníky, restaurátory, případně i dalšími odborníky.Příklady okruhů pro zadání semestrálních prací:• Průzkum a technologický návrh pro restaurování středověkých rukopisů.• Technologický návrh pro odstranění nevhodného adheziva z historických textilií.• Průzkum a technologický návrh pro obnovu historických stavebních objektů.• Průzkum a návrh konzervace historického krovu.• Konzervace objektů z vodou nasyceného dřeva.• Konzervace archeologických kovů.

Literatura

Z:Novák P. a kol.: Koroze a degradace materiálů (učební texty pro restaurátory a konzervátory), CD 1.0, VŠCHT Praha 2006 Z:Konzervování a restaurování kovů: Ochrana předmětů kulturního dědictví z kovů a jejich slitin, Technické muzeum v Brně, Brno, 2011, 9788086611389 D:Selwyn L., Metals and corrosion: A Handbook for the Conservation Professional, Canadian Conservation Institute, Ottawa, 2004, 662379845 D:Kutz M. (ed.), Handbook of Environmental Degradation of Materials, William Andrew, Norwich, 2005, 815515006 Z: Helebrant A.: Corrosion of inorganic non-metallic materials; Corrosion of glass; Corrosion of ceramics. Prezentace přednášek ke stažení na www.usk.cz D: Helebrant A.: Kinetics of corrosion of silicate glasses in aqueous solutions. Ceramics-Silikáty 41, 147-151 (1997), ISSN 0862-5468

Garant

Kučerová Irena Ing. Ph.D.Msallamová Šárka Ing.Kloužková Alexandra Ing. CSc.