Předmět Základy reologie potravin (D321006)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D321006 - Základy reologie potravin, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Sylabus
1. Základní klasifikace látek podle reologického chování (viskózní, elastické, plastické, viskoelastické. Reologické modely2. Viskozitní anomálie, látky newtonské, nenewtonské, kombinovné typy plasticity, křivky toku a deformační křivky3. Charakteristiky viskoelastického chování, grafický s matematický popis, model ideálního chování 4. Lineární a nelineární viskoelastické chování, reálné viskoelastické látky, 5. Moduly charakterizující typy viskoelastického chování6. Reometrie, hlavní druhy viskozimetrů (kapilární, tělískové, rotační, oscilační)7. Reometrie, univerzální přístroje a metody pro měření viskozity, elasticity, viskoelasticity (Instron, texturometry)8. Přístroje pro empirická měření reologických vlastností v potravinářství (Brookfield, Mc Michel atd.)9. Klasifikace přístrojů cereálních laboratoří, měřících na empirickém základě (dynamické, statické podmínky)10. Přístroje cereálních laboratoří měřící za ustálené deformace (tzv.statické, extenzograf, alveograf a j.)11. Přístroje cereálních laboratoří měřící za neustálené deformace (tzv. dynamické, farinograf, mixograf aj.)12. Přístroje cereálních laboratoří měřící na viskozimetrickém principu. 13. Měření reologických charakteristik polotuhých a tuhých látek (střída pečiva, sušenky, těstoviny aj.)14. Interpretace výsledků z přístrojů cereálních laboratoří v technologii a hodnocení kvality výrobků
Literatura
Příhoda J., Humpolíková P., Novotná D.: Základy pekárenské technologie, Pekař a cukrář, s.r.o. Praha 2003Příhoda J.,Houška M.: Mechanické a reologické vlastnosti potravin, in: Kaldec P. et al.: Procesy a zařízení potravinářských a biochemických výrob, KEY Publishing, Ostrava 2012Ferry, J.D.: Viscoelastic Properties of Polymers, John Wiley, New York 1970
Garant
Hrušková Marie doc. Ing. CSc.Příhoda Josef doc. Ing. CSc.