Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy reologie potravin (D321006)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D321006 - Základy reologie potravin, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Základní klasifikace látek podle reologického chování (viskózní, elastické, plastické, viskoelastické. Reologické modely2. Viskozitní anomálie, látky newtonské, nenewtonské, kombinovné typy plasticity, křivky toku a deformační křivky3. Charakteristiky viskoelastického chování, grafický s matematický popis, model ideálního chování 4. Lineární a nelineární viskoelastické chování, reálné viskoelastické látky, 5. Moduly charakterizující typy viskoelastického chování6. Reometrie, hlavní druhy viskozimetrů (kapilární, tělískové, rotační, oscilační)7. Reometrie, univerzální přístroje a metody pro měření viskozity, elasticity, viskoelasticity (Instron, texturometry)8. Přístroje pro empirická měření reologických vlastností v potravinářství (Brookfield, Mc Michel atd.)9. Klasifikace přístrojů cereálních laboratoří, měřících na empirickém základě (dynamické, statické podmínky)10. Přístroje cereálních laboratoří měřící za ustálené deformace (tzv.statické, extenzograf, alveograf a j.)11. Přístroje cereálních laboratoří měřící za neustálené deformace (tzv. dynamické, farinograf, mixograf aj.)12. Přístroje cereálních laboratoří měřící na viskozimetrickém principu. 13. Měření reologických charakteristik polotuhých a tuhých látek (střída pečiva, sušenky, těstoviny aj.)14. Interpretace výsledků z přístrojů cereálních laboratoří v technologii a hodnocení kvality výrobků

Literatura

Příhoda J., Humpolíková P., Novotná D.: Základy pekárenské technologie, Pekař a cukrář, s.r.o. Praha 2003Příhoda J.,Houška M.: Mechanické a reologické vlastnosti potravin, in: Kaldec P. et al.: Procesy a zařízení potravinářských a biochemických výrob, KEY Publishing, Ostrava 2012Ferry, J.D.: Viscoelastic Properties of Polymers, John Wiley, New York 1970

Garant

Hrušková Marie doc. Ing. CSc.Příhoda Josef doc. Ing. CSc.