Předmět Fyzikální vlastnosti potravin (D322006)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D322006 - Fyzikální vlastnosti potravin, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Sylabus
1. Fyzikálně chemické aspekty vlastností potravin, aktivita vody a rozpuštěných látek, sorpční izoterma vody.2. Fázové změny v potravinách: tuhnutí vody, skelný přechod, krystalizace tuků, tvorba gelu.3. Disperzní systémy a mikrostruktura potravin, povrchová energie, koloidní interakce a stabilita. 4. Charakterizace a modelování reologických vlastností ne-Newtonských kapalin a viskoelastických látek. 5. Metody hodnocení textury. Mechanické vlastnosti a stabilita gelů, emulzí a pěn.
Literatura
Z: Walstra P. Physical Chemistry of Foods, Marcel Decker, New York, Basel 2003 Z: Bourne M.: Food texture and viscosity, Elsevier 2002 Z: McClements D.J.: Food Emulsions: Principles, Practice and Technique, CRC Press, London 1999.D: Rahman S.:Food Properties Handbook, CRC Press, Boca Raton 1995 D: Rao M.A., Jizvi S.S.H., Datta A.K.: Engineering Properties of Foods, Taylor & Francis Group, Boca Raton 2005
Garant
Štětina Jiří doc. Ing. CSc.