Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Reakční mechanismy v chemii potravin (D323001)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D323001 - Reakční mechanismy v chemii potravin, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Reakce organických sloučenin: Reakční mechanismus, molekularita a řád reakce. Chemická vazba. Faktory ovlivňující kovalentní vazbu. Prostorová stavba organických sloučenin. Klasifikace reakcí podle mechanismu.2. Reakce lipidů: Reakce homolipidů, heterolipidů a steroidů (esterifikační reakce, hydrolýza, termický rozklad). Reakce karboxylové skupiny mastných kyselin. Reakce na uhlovodíkovém řetězci mastných kyselin. Vznik volných radikálů, radikálové reakce bez účasti kyslíku. Ztužování tuků. Mechanismus autooxidace lipidů, tvorba hydroperoxidů. Oxidace singletovým kyslíkem aj. činidly. Oxidace v biologických systémech. Inhibitory oxidace. Rozklad hydroperoxidů mastných kyselin, vznik a reakce sekundárních produktů autooxidace. Nutriční, senzorické a hygienické aspekty.3. Reakce sacharidů: Reakce karbonylové skupiny a poloacetalového hydroxylu. Reakce s nukleofilními činidly, hydráty karbonylových sloučenin. Cyklické struktury sacharidů, konformace, mutarotace. Vznik a hydrolýza glykosidů, enolizační a dehydratační reakce sacharidů. Tvorba a reakce derivátů furanu a pyranu. Isomerace, přesmyky, oxidačně-redukční reakce a fragmentace sacharidů. Aldolizace a další reakce produktů fragmentace sacharidů. Reakce derivátů sacharidů.4. Maillardova reakce: Vznik glykosylaminů a aminodeoxycukrů, rozklad aminodeoxycukrů. Streckerova degradace aminokyselin. Reakce vedoucí ke tvorbě melanoidinů a aromatických látek. Reakční produkty s antioxidačními vlastnostmi. Nutriční a hygienické aspekty reakcí sacharidů. Faktory ovlivňující průběh reakce. Inhibice reakcí neenzymového hnědnutí.5. Reakce proteinů: Oxidace aminokyselin volných a vázaných v peptidových řetězcích. Isomerace, tvorba dehydroproteinů, deamidace, desulfurace a hydrolýza bílkovin. Eliminační reakce na aminokyselinách. Reakce aminokyselin a proteinů s dalšími složkami potravin. 6. Reakce vitaminů: Reakce vitaminů způsobené účinkem tepla, kyslíku, kovových iontů, kyselého a zásaditého prostředí, světla a UV záření za podmínek zpracování a skladování potravin. Reakce vitaminů s dalšími složkami potravin.

Literatura

Z: Davídek J., Velíšek J., Pokorný J.: Chemical Changes during Food Processing (Developments in Food Science 21), Elsevier, Amsterdam-Oxford-New York-Tokyo, 1990.Z: McMurry J.: Organická chemie, VUT Brno, VŠCHT Praha, 2007. Z: Velíšek J., Hajšlová J.: Chemie potravin I, 3. vydání, OSSIS, Tábor, 2009. D: http://www.chem.ucalgary.ca/courses/351/Carey5th/Carey.html D: Carey F. A.: Organic chemistry, 5th ed., McGraw-Hill, New York, 2003. D: Červinka O. a kol.: Mechanismy organických reakcí, SNTL/Alfa, Praha, 1981. D: Upadhay S. K.: Chemical Kinetics and Reaction Dynamics, Springer/Anamaya Publishers, New York /New Delhi, 2006.D: Velíšek J.: The Chemistry of Food, Wiley-Blackwell, 2014.D: Velíšek J., Cejpek K.: Biosynthesis of Food Components, OSSIS Tábor, 2008.D: Wong D. W. S.: Mechanism and Theory in Food Chemistry, Van Nostrand Reinhold, New York, 1989.

Garant

Cejpek Karel doc. Dr. Ing.Doležal Marek doc. Dr. Ing.