Předmět Chemická nezávadnost potravin (D323002)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D323002 - Chemická nezávadnost potravin, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Sylabus
1. Chemická nezávadnost potravin, definice pojmů, legislativa. 2. Přehled významných sloučenin spojovaných s chemickou bezpečností. 3. "Nové" rizikové skupiny chemických sloučenin, globální ochrana potravního řetězce. 4. Přídatné látky - nejvýznamnější skupiny, E- kódy. 5. Přírodní toxické látky, mykotoxiny a bakteriální toxiny. 6. Látky vznikající při výrobě potravin - procesní kontaminanty. 7. Charakterizace vlastností exogenních kontaminujících látek, průnik do potravních řetězců.8. Perzistentní organické polutanty. 9. Moderní pesticidy a veterinární farmaka, bioprodukty. 10. Toxické kovy.
Literatura
Z: Ronald H. Schmidt, Gary E. Rodrick: Food Safety Handbook. Wiley-IEEE, Velká Británie, 2005, 0471210641 Z: Velíšek J., Hajšlová J.: Chemie potravin, 2. díl, 2009, 978-80-86659-16-9D: Watson, D.H. (ed.): Food Chemical Safety, Volume 1 - Contaminants, Woodhead Publishing. UK 2001, 1-85573-462-1 D: Watson, D.H. (ed.): Food Chemical Safety, Volume 2 - Additives, Woodhead Publishing. UK, 2002, 1-85573-563-6
Garant
Hajšlová Jana prof. Ing. CSc.Pulkrabová Jana doc. Ing. Ph.D.