Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jakost odběru a analýzy vzorků v kontrole potravin (D323032)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D323032 - Jakost odběru a analýzy vzorků v kontrole potravin, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Strategie pro volbu metod analýzy a odběru vzorků; typy vzorkování, reprezentativnost vzorku, vhodnost pro daný účel;2. Vzorkovací plány a techniky vzorkování - volba a příprava procesu, kriteria pro výběr postupů a podmínek; 3. Vzorkovací zařízení, typy vzorkovačů, balení, ochrana a transport vzorků; redukce a homogenizace vzorků, laboratorní před-úprava a uchování vzorků.4. Validace vzorkovacích postupů a analytických metod - principy a postupy.5. Specifika vzorkování potravin, pokrmů, plodin a krmiv - podle charakteru matrice a požadavků na analýzu. 6. Postupy, techniky a požadavky na odběry a analýzy vzorků vody, půdy, ovzduší a odpadů; požadavky na měření prováděná v místě vzorkování7. Interpretace výsledků laboratorního vyšetření vzorků ve vztahu k posuzovanému subjektu; dokumentování procesu analýzy a vzorkování.8. Metody řízení kvality vzorkování (slepé / kontrolní vzorky, regulační diagramy, duplikáty, mezilaboratorní porovnání aj.)9. Statistická přejímka, účinnost přejímacích plánů a přechodová pravidla.

Literatura

Velíšek, Hajšlová: Chemie potravin I,II, OSSIS Tábor, 2009.General Guidelines on sampling. Codex Alimentarius Standard (CAC/GL 50-2004).Principles for the use of sampling and testing in international Food Trade. Codex Alimentarius Standard (CAC/GL 83-2013).

Garant

Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc.Tomaniová Monika Ing. Ph.D.