Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Principy úchovy potravin (D324001)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D324001 - Principy úchovy potravin, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1.Přehled potravinářské mikrobiologie, zdravotní aspekty, faktory ovlivňující růst mikroorganismů, vlastnosti hlavních skupin mikroorganismů, vysvětlení principů konzervace na základě vlastností mikroorganismů.2.Shrnutí dynamické chemie potravin, chemické reakce základních složek potravin jako podstata kvalitativních defektů, nutriční aspekty chemických reakcí, pozitivní a negativní reakce, rekapitulace informací o základních složkách potravin.3.Významné enzymy, teorie inaktivace enzymů, metody inhibice enzymů, ovládání enzymových reakcí technologickými procesy, prevence oxidačních změn, blanšírování.4.Přehled abiotických metod. Teorie termosterilace, kinetika inaktivace mikroorganismů, výpočet inaktivačního účinku záhřevu, optimalizace postupů sterilace.5.Fyzikální abiotické metody inaktivace mikroorganismů, současný stav a trendy, příklady aplikací.6.Chemické abiotické metody inaktivace mikroorganismů, přehled chemosterilace, použití desinfekčních prostředků, praktické aplikace.7.Přehled metod anabiosy. Osmoanabiosa (sušení, odpařování, proslazování, vymražování, solení).8.Chladírenství a mrazírenství. Vliv nízkých teplot na fyziologické procesy v živých organismech, na chemické a enzymové reakce a na rozvoj mikroorganismů, metody a zařízení, změny během skladování, rychlost zmrazování, podíl ledu, eutektické body.9.Chemoanabiosa. Vliv chemických látek na růst mikroorganismů, vlastnosti jednotlivých látek, technologické postupy, defekty a chyby, praktické aspekty.10.Cenoanabiosa. Vztahy mezi mikroorganismy, tradiční fermentační postupy, vlastnosti mikroflóry, rekapitulace hlavních technologií, probiotické kultury, ochranné kultury, postupy a zařízení, praktické aspekty.11.Minimálně opracované potraviny, bariérová teorie.

Literatura

Voldřich M.,Principy zpracování a úchovy potravin,Metody konzervace potravin,Prozatimní učební text,Praha,1999.Kadlec P.,Melzoch K.,Voldřich M. a kol.,Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob,Key Publishing,Ostrava,2011,978-80-7418-086-6. Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. a kol.,Co byste měli vědět o výrobě potravin, Technologie potravin, Key Publishing,Ostrava,2009,978-80-7418-051-4. Fellows P.J.,Food Processing Technology, Principles and Practice, Woodhead Publishing,2009,978-1-84569-216-2. Velíšek J., Hajšlová J.,Chemie potravin I a II, Ossis,Tábor,2009,978-80-86659-17-6.

Garant

Čížková Helena doc. Ing. Ph.D.Votavová Lenka Ing. Ph.D.